Grekiskt påskbröd

Grekiskt påskbröd

Dagen till ära ska ju ett riktigt påskbröd bakas. Men vad är då ett påskbröd? Vad vet jag!? Jag plockade detta recept från ”Matbröd : ljust, mörkt, hårt, fint, grovt” av Tulla Grünberger.

Ganska basic bröd, fast med ägg i och som prydnad och mycket olivolja i som smaksättare.

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • ca 15-16 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös jästen, blanda i ägg, olja, salt och sist vetemjöl. Blanda väl (helst i maskin) tills du har en seg och smidig deg.

Låt jäsa i en halvtimma och dela sedan degen i tre jämnstora bullar. Låt bullarna vila i 5 minuter och rulla sedan ut dem till ca 40 cm långa rullar som du sedan flätar ihop. För samman flätan så att du får en krans och låt jäsa på bakplåtspapper i 20 minuter. Slå på ugnen till 225 °C.

Det röda ägget symboliserar Kristi uppståndelse och ett evigt liv.

Koka ett ägg med rödbetor eller röd karamellfärg. Jag ville ha mera brunt i så jag blandade i lökskal. Det blev INTE bra. Så kör på standard röd.

Placera det kokta och färgade ägget mitt i kransen och grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Stäng av ugnen och låt brödet svalna i eftervärmen (ca 10 minuter-isch).

Ett ägg i en bulle!

Previous

Next

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!