Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Chokladpavlova

Chokladpavlova

  • av

Igår fick vi finfrämmat. Vännerna Simon och Jenny, med tillhörande systrar Olivia och Anna. Även Olivas kombo Lydia och kille Filip kom vilket gjorde det hela det en riktigt härligt lördagsfest.
Vi åt en höstig middag på ugnsstekt fläskytterfilé med rotsaksgratäng, kantarellsås och vitkåls- och morotssallad.

För att toppa av det hela bjöds det på Chokladpavlova med yoghurtgrädde och bär till efterrätt. Det sistnämda receptet tänkte jag dela med mig av:

Ingredienser:

  • Äggvita från 7 ägg
  • 5 dl socker
  • saft från en ½ citron
  • nypa salt
  • 100 g mörk choklad
  • 3 dl grädde
  • 2-3 dl matlagningsyoghurt
  • ½-1 dl florsocker (efter smak)
  • 400-600 g frysta eller färska bär

Dela äggvitan från äggulan. Var noga med att inte äggulan går sönder och följer med för då kommer inte marängen att bli fluffig. Äggulorna kan förvaras i en plastbytta eller dubbla fryspåsar och frysas ner för att användas en annan gång (kanske till en creme brulé).

image

Slå på ugnen till 150 °C.
Blanda äggvitorna med socker, salt och citrosaften i en rostfri bunke. Sätt i ett vattenbad och värm till 60-65 °C under omrörning (INTE varmare).
Vispa sedan marängen till ett fast, vitt skum (helst med vispmaskin).
Smält chokladen i vattebadet och swirla i den i marängen.

image

Sleva upp pavlovan till en hög på ett bakplåtspapper.

image

 

Grädda sedan i mitten av ugnen i 60 minuter.

image

När den är klar och svalnat kan du vispa ihop grädden och florsockret. Blanda sedan i yoghurten och smaka av.
Sedan är det bara att smälla på yoghurtgrädden på pavlovan och ösa på med valfri blandning av bär.

image

Njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *