Barnmat: Kyckling och bulgurgryta

I veckan ska vi testa en sådan där färdig matkasse, och därför vet vi inte riktigt hur det kommer gå med barnmatsgörandet av middagsråvarorna.
Idag blev därför ett storkok. Vi valde att göra en bulgur-baserad rätt eftersom bulgur innehåller ganska mycket gluten. Efter att ha introducerat gluten försiktigt, försiktigt i pyttesmå mängder (mjölredning i gröt eller mat) ville vi nu öka på.

1 kycklingfile
1 liten kålrot
1 väldigt liten vitlöksklyfta
1/2 rödlök
1/2 dl frysta majskorn (majs i burk är tydligen saltad och bör undvikas?)
1,5 dl bulgur
3 skållade och mosade körsbärstomater
2 lagerblad
lite vitpeppar
basilika efter smak

Jag hackade kyckling, lök, vitlök och kålrot och hällde i en kastrull tillsammans med majsen, tomaterna,kryddorna och mycket vatten.
När man kokar barnmat inför passering ska man helst ta så lite vatten som möjligt, för att kunna ta till vara på alla de näringsämnen som flyter ut i vattnet när man tillsätter vätska i passeringsprocessen sedan. Men nu ville jag få tillräckligt mycket vatten så att det räckte för att koka bulguren i.

När kålrotsbitarna var helt mjuka var den delen av grytan klar. Silade av vattnet och mixade kycklingblandningen fint med stavmixer. (Glöm inte att plocka bort lagerbladen ifal du har med såna…)
Till 1,5 dl bulgur valde jag att ta ca 5 dl vatten och lät den koka 10 minuter istället för 8 som det står på förpackningen. Då hade ganska mycket av vätskan kokat bort, men den vätskan som var kvar gjorde bulguren mycket vattnigare än den vanligtvis är. Det behövdes för att mixa bulguren!

När bulguren också var mixad blandade jag kyckling-moset med bulgurmixet.
Mätte upp ungefär en deciliter av maten till varje portion och frös ner i silikonformar. Så snart de frusit helt tar jag ur dem ur formarna och fryser i påse istället – så tar det mycket mindre plats!

Jag tror naturligtvis att man kan ta precis vad som helst i sin bulgur rätt, om man bara försöker att fördela och proportionera rätt med grönsaker/rotfrukter kött/fisk/kyckling och bulgur och smaksätta med örter eller kryddor som passar till.

image

Leave a comment