Gifflar

Gifflar

Idag testar jag ett av Mias mammas recept. Jag ska göra kardemummagifflar med mandelmassafyllning. Frågar du Mia så ÄR detta gifflar och pågens variant är ett hittepå. Jag är benägen att hålla med henna, men för mig är gifflar ändå bara en form som i liknelse med en bulle kan varieras på alla möjliga sätt. Sen igen så tyckte jag att det var vanhelgande att göra något annat än vanilj och mandelmassabullar med en bulldeg innan Mia kom in i bilden med deras goda kanelbullar. Så vi bär med oss våra traditioner.

Risken med att jag gör dessa gifflar idag är att jag vet varken hur de ska göras, hur de ska se ut eller hur de ska smaka i slutänden. Så vi chansar.

Till min hjälp har jag ett litet recept  på gifflar som ser ut så här:

image

Ingredienser:

 • 190 g margarin
 • 1½ dl strösocker
 • 1 ägg
 • 2 dl mjölk
 • 7 dl vetemjöl
 • 4 tsk bakpulver
 • 1 tsk stött kardemumma

Till fyllning:

 • ca 100 g mandelmassa

Till pensling:

 • 1 uppvispat ägg

Garnering:

 • 1 dl florsocker
 • ca 1 msk citronsaft

Gör så här:

Blanda först smör och socker mjukt. Blanda samman bakpulver med mjöl för sig och ägg, mjölk och kardemumma för sig. Blanda sedan mjölkblandningen växelvis med mjölet. Degen ska vara lite lös men inte klibbig (det var här jag tog lite för mycket mjöl, så passa er).
Knåda ut degen på ett bakbord och kalva sedan ut den till en ½ cm smal platta (detta gjorde jag i tre omgångar).
Skär sedan ut trekanter och lägg mandelmassa på trekantens bas.

image

Wollmar leker tittut med mig medan vi bakar.

Rulla ihop till gifflar och lägg på en bakplåt med papper på.

image

Pensla med ägg och grädda medelhögt i ugnen i 5-10 minuter.

image

Låt svalna på ett galler och spritsa sedan på glasyren.

Gifflar

Njut av dessa underbara gifflar!

Previous

Next

0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!