Ängamat

Idag på lunchen bjöd vi på Ängamat – en superklassisk soppa, men god är den!

Vi fick flerdubbla receptet, men vi följde grundreceptet från ”Vår kokbok” med några justeringar
1 blomkålshuvud
4 morötter
1 purjolök
100 g sockerärtor
7,5 dl vatten
1 tsk salt
½ tärning grönsaksbuljong
½ tsk vitpeppar

2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
hackad persilja
1 dl grädde

Ansa, skala och skölj grönsakerna. Skär blomkålen imindre bitar eller buketter, skiva morötter och purjo. Skär sockerärtor i bitar. (Vi körde liksom på ”skedstort” – tänk att man ska kunna fånga upp några sorters grönsaker i varje sked).

Koka upp vattnet och, salta och lägg i morötter och blomkål och låt koka i 4-5 minuter. Lägg sedan i de övriga grönsakerna och låt koka i 1 minut. Häll av grönsakerna, men fånga upp spadet med en skål under durkslaget. Kokspadet ska användas!

Rör ut mjölet med lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken tillsammans med psadet. Häll i mjölredningn under omrörningen, koka 3-5 minuter. Smaka av med salt. Häll i grädden. Lägg i grönsakerna och persiljan. Klart!

Gott och lätt sommarmat!

Previous

Next

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!