Browniekaka med rocky road

Igår fick vi några vänner på besök och då testade vi att göra ett av Leila Lindbloms recept till efterrätt. Det blev en variant av hennes ”Rocky Road Brownies”. Det som har förändrats jämfört med orginalreceptet är dels att receptet halverats. Sedan har en del av marshmallows och nötterna slängts in kakan tillsammans med en egengjord kola (som då ersatt hennes dumlekolor). Jordnötter byttes ut mot cashewnötter och mandel.

Resultatet blev riktigt gott och det omreviderade receptet hittar ni nedan:

Browniebotten

  • 175 g mjukt smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 ½ dl kakao av god kvalitet
  • ½ dl ljus sirap
  • 1/2 tsk salt
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl mini-marshmallows (eller 3 vanliga som skurits ner)
  • kola (se innehåll nedan)

Kola

  • ½ dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 2 msk socker
  • ½ dl ljus sirap

Fudgeglasyr

  • 1 ½ dl vispgrädde
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl ljus sirap
  • 200 g mörk kvalitetschoklad 70%

Rocky Road Topping

  • 1-2 dl blandade nötter (typ pistage, cashew, jordnötter, mandel)
  • 1 näve/1 dl mini-marshmallows

Slå på ugnen på 175 °C. Vispa samman smör och socker vitt och luftigt. Blanda ner kakao, sirap och salt. Blanda i ett ägg i taget tills du har en jämn och slät smet. Vänd ner vetemjölet, blanda i marshmallows och nötter och häll över smeten i en smörad och ströbröad form (ca 22 cm ø).

Koka kolan: Häll i alla ingredienser i en kastrull och koka tills kolan början mörkna och bli gyllenbrun. Man kan göra ett ”knäcktest” där man släpper ner en droppe i ett glas kallt vatten. Bildas det en rund sammanhållande kula så är kolan troligen klar. Ju längre man kokar ju hårdare kommer den att bli.

Häll på kolan på kaksmeten och virvla ner den. Blanda inte för mycket. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Koka grädde, mjölk och sirap i ca 10 minuter. Ta av kastrullen från värmen, häll i hackad choklad och blanda till en jämn smet. Låt svalna i kylskåp och rör om då och då tills den är lagom tjock (kommer troligen att vara runt 15-20 °C varm).

Stjälp upp kakan på ett fat och häll över fudgen. Dekorera med toppingen och låt kakan vila i kylskåp till dess att den ska serveras.

image

Related Posts

Leave a comment