Kejsarsnittsnörderi #3 (Muskelsmärtor efter kejsarsnitt)

Kejsarsnittsnörderi #3 (Muskelsmärtor efter kejsarsnitt)

Muskelsmärtor efter kejsarsnitt

Kronisk muskelvärk kan triggas igång av trauma eller kirurgi, och så även efter kejsarsnitt. Hormonella förändringar och sömnbrist kan förvärra smärtbesvär hos nyblivna mödrar. Muskelsmärtan uppstår på myofasciella smärtpunkter i triggerpunkter med reducerat blodflöde och klämda nerver. Myofasciellt smärtsyndrom kan efter kejsarsnitt uppstå i magmuskulatur eller i bäckenbottenmuskulatur och smärtan kan beskrivas som en krampande smärta. Ett test för att se om smärtan kommer från muskulaturen är kvinnan ligger på rygg med böjda ben, trycker ner svanken och lyfter huvudet – förvärras smärtan då kommer den troligen från musklerna. MFS i bäckenbottenmuskulaturen behöver undersökas gynekologiskt eller av en uroterapeut.

Fysioterapeutisk behandling av muskelsmärtorna kan bestå av TENS, stöd vid viktnedgång (den mekaniska belastningen som extra vikt ger medför också mer smärta), och stöd vid fysisk träning. Även om musklerna smärtar mår de bra av träning och ökat blodflöde.

Vi på rehab kan också lotsa vidare till dietist som kan hjälpa vid förstoppningsbesvär som kan förvärra både magmuskel- och bäckenbottensmärtorna.

Läs mer på bakingbabies:

11 råd för dig som ska kejsarsnittas

 

Gördel efter kejsarsnitt och förlossning

Självbehandla fastvuxet kejsarsnittsärr

Kejsarsnittsärr som gör ont

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *