Läsarfråga om bärergonomi

Läsarfråga om bärergonomi

Hur bra är egentligen bärsjalar och bärselar utifrån den vuxnes ergonomi?

Jag fick en fråga av en läsare:

”Min fråga och undran gäller hur anpassad människans kropp är att bära sina barn. Den äldre generationen reagerar starkt när jag både bar mitt spädbarn, och även nu när han är 16 månader och ibland får sitta på höften. Vi ser hur många arter, exempelvis apor, bär på sina barn utan att få skador för detta. Har du information hur pass anpassad människa är, rent biologiskt, att bära sina barn? Efter att ha burit min son (medvetet på ett bra sätt) så känner jag att kroppen är starkare än innan jag fick barn. Ryggen är starkare än någonsin och jag har aldrig ont som jag hade innan graviditeten. Vore väldigt intressant att höra mer om detta!”

Svar:

Människan bär och lyfter genom händerna och armarna som greppar och agerar hävstänger. Belastningen överförs genom armarna till bålen och ryggraden. Jag kommer fokusera på ryggen i sammanhanget av att bära barn. Det finns såklart aspekter på detta vad gäller axelbesvär, handledssmärta etc.

Ryggradens är en stapel av kotor och diskar. När belastningen kommer rakt uppifrån (lyft med rak rygg, bära ryggsäck etc) tål ryggraden en viss mängd belastning, men så fort man lägger till ett vridmoment eller snedbelastar så finns risk för skada och överbelastning.

Att ofta utföra tunga lyft eller att under längre tid arbeta med ryggen lutad framåt, bakåt eller åt sidorna ökar risken för besvär från ländryggen. Alla positioner som avviker från normalposition ökar risken, framförallt om de kombineras med tunga lyft. Orsaken kan ligga i att belastningen inte födelas jämnt över diskarnas strukturer.

Det handla om biomekanik

wpid-wp-1410363545679.jpegHur tungt det är att bära barn handlar bland annat om hävstänger. Tänk på en gungbräda. Ett tyngre barn kan ”väga lika” som ett lättare barn om det tyngre barnet sitter närmare gungbrädans mitt. Att bära ett barn långt ifrån kroppen kommer vara oergonomiskt och tungt, att bära ett barn nära kroppens egen tyngdpunkt kommer vara lättare. Ett bärverktyg som för barnet nära kroppen kommer således underlätta bärandet.

Så länge belastning fördelas över ett flertal ryggradssegment är varje leds stabiliserande strukturer, tillsammans med ledens undertryck, tillräckligt för att stabilisera och förhindra att en enskild led överbelastas. Detta är fördelen med bärsjal/sele. Trycket från bördan kommer nära kroppens ”center of gravity” och fördelas genom axelremmarna över ryggen på ett jämnt sätt. Att bära på höften är en sned belastning som jag direkt vill avråda ifrån, även om jag själv vet att det är praktiskt omöjligt att inte göra då och då.

I frågan funderar läsaren om djur och deras förmåga att bära sina barn.

Utan att vara någon zoologisk expert (men efter att ha googlat en del) tänker jag såhär:

1. Apor bär inte upprätt läge, de bär inte framförallt medan de går på två ben.

2. Djurbarn lär sig röra sig självständigt enormt mycket tidigare än människobarn (babianungar kan gå självständigt redan vid 6 veckor).

3. Gorillor och chimpanser är minst dubbelt så starka som människor på grund av annan komposition av muskelfibrer.

4. Vi har faktiskt ingen aning om hur ont de har i ryggen. Och de lever runt 40-50 år, de kommer inte behöva sin rygg i det dubbla antalet år, som vi människor.

5. Vi skiljer oss också från aporna genom våra sittande levnadsvanor, vilket sliter på vår rygg oändligt mycket mer. Belastningen på ryggen är som störst vid sittande, sedan minskande i stående för att vara som lägst i liggande.

Vi är dåligt anpassade till tunga lyft

Människan är generellt dåligt anpassad till att lyfta och bära tungt upprepade gånger. Det är bara att ta en liten runt-surfning på Arbetsmiljöverket för att se att tunga lyft och bärande är en stor riskfaktor för människors hälsa.

Jag anser också att man som förälder ska se sitt bärande och lyftande i ljuset av ett arbetsmoment. Vi kan göra ett litet räkneexempel. Din bebis väger 10 kg och du lyfter den ca 40 gånger om dagen, det blir en totalt belastning på 400 kg som din ryggrad ska hantera. Om lyften alltid är ergnomiskt korrekta och bärandet sedan sker i en upprest och stadig position är det ingen arbetsmiljömässig fara att lyfta/bära 400 kg. Men om du måste böja dig framåt, lyfta från golv eller från andra ergonomiskt dåligt anpassade platser hade dessa 400 kg klassats som en arbetsmilöfara om lyften hade skett på en arbetsplats. Det är ett kärt besvär, det här med att lyfta och bära sina barn. Men ändå, det är ett tungt arbete! Dock är lyft med vridmoment en mycket större riskfaktor för smärta i ryggen än vad upprätt bärande är. En professionell gissning är att det är värre för ryggen att lyfta in en barnvagn i bil med vridmoment och allt, än att bära sitt barn några timmar med ett bra bärhjälpmedel.

Generationsfråga?

Jag tror att det kan vara en generationsfråga, det här att många reagerar på att barn blir burna. Det handlar kanske också lite om uppfostringsfilofosi? Var det inte många som fick rådet att enbart amma sina barn var fjärde timme för ett gäng decennier sedan? Barn som bara ska ammas var fjärde timme blir nog inte burna, direkt (det skulle mamman aldrig stått ut med i och med att barnet förmodligen måste ha gråtit något hejdlöst, eller? Mina barn har i alla fall aldrig någonsin klarat sig utan mat i tre-fyra timmar, inte jag själv heller för den delen.)

Läsaren beskriver att hon känner sig starkare och har mindre ont i ryggen sedan hon fick barn.  Generellt handlar det dock inte om regelrätt muskelstyrka (som definieras av hur mycket man orkar lyfta en gång) utan om muskeluthållighet, hållning och nervanpassning.

Man blir bra på det man tränar, och bär man ofta kommer musklerna anpassas och bli uthålliga, man kommer själv få en medvetenhet om sin hållning (man bär ju inte mycket om det gör ont, då slutar man ju) och kroppens kommunikationssystem mellan hjärna-nerv-muskel kommer skötas mer effektivt för den givna uppgiften (bärandet i den här kontexten).

Arbetsmiljöverket skriver också följande:

Gynnsam belastning karaktäriseras av återkommande variation, balans mellan aktivitet och återhämtning samt begränsning i tid. Vad som är gynnsam belastning kan vara mycket olika för olika personer, beroende på deras individuella förutsättningar och känslighet. Att förebygga och minska risken att drabbas av belastningsbesvär innebär att man anpassar och varierar belastningen i fråga om arbetstyngd, arbets takt och att olika kroppsdelar aktiveras. Belastningar stärker kroppen, om man inte belastar mer än vad man förmår, och varierar belastningen så att man tillåter återhämtning.

Jag tror att man väljer att bära sitt barn för att man samtidigt vill kunna vara rörlig och aktiv själv och att man därigenom skyddar sig själv litegrann från belastningsbesvär genom att man spontant ändrar ställning ofta.

Slutsatser:

  • Människan är generellt dåligt anpassad till tung, upprepad belastning i bärande, lyftande.
  • Man orkar ofta bära sitt barn mycket längre tid och högre upp i åldrarna med ett bärverktyg. (Jag är personligen ett dåligt exempel på detta eftersom jag inte är bekväm med att bära ett för stort barn, eftersom jag själv är så kort. Jag tycker att jag liksom får barn över hela kroppen, och det blir snarare ett hinder för rörelse).
  • Sned belastning som att bära på höften är generellt en dålig idé. Om man nu vill göra det kan man vara noga med att variera sida ofta.
  • Det är rätt stor skillnad mellan människor och apor i förutsättningarna att orka bära sina barn
  • Jag är trots allt en bära-barnförespråkare, men anser att det är viktigt med lyft- och bärergonomi.

Referenser:

Lite referensläsning finns här och här .

 

Mer läsning på Bakingbabies:

Att bära barn, bära tungt och att vara nyförlöst eller svag i bäckenbotten

Att undvika ont i nacken och huvudvärk

Bärselar och ergonomi (från barnets perspektiv den här gången)

Småbarnsergonomi

Vad ingen berättade för Quasimodo

Previous

Next

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!