Barnfamiljsbjudning – ugnspannkaka och tillbehör

Barnfamiljsbjudning – ugnspannkaka och tillbehör

image

 

Idag kom vännen Ellinor med sina två barn och lekte med oss. Jag hade sedan innan planerat att jag och Wollmar skulle äta ugnspannkaka idag, och våra gäster kom precis lagom så att vi kunde äta tillsammans.

När jag ska laga mat till både sina egna och andras barn vill jag gärna vara lite extra försiktig med att blanda ihop grejer. Man vet aldrig vad barn gillar och inte gillar och det är tråkigt att förstöra matupplevelsen med något som man lika gärna hade kunnat låta bli att tillsätta. Samtidigt hade en plain ugnspannkaka inte riktigt känts som bjudmat.

Jag löste ”problemet” med att servera ugnspannkakan med lite olika tillbehör.

  • Små bitar knaperstekt bacon.
  • Riven morot.
  • Rårörda lingon.
  • Små kuber med smörstekta äpplen med kanel.

Ett barn gillade bacon. Ett barn åt ugnspannkaka och lingonsylt. Ett barn åt några kuber äpple. Ingen åt morot. Ändå några rätt.

Receptet på ugnspannkaka är befriande lätt:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • lite fett till pannan

Blanda ihop mjöl och salt. Tillsätt mjölken långsamt medan du vispar så att smeten blir jämn. Tillsätt äggen.

Slå på ugnen på 225 grader. När ugnen är varm ställer du in en långpanna med en klick smör i botten så att det bryns. Ta ut formen och häll på smeten. Grädda i ugnen 20-25 minuter, den ska vara fast (inte rinnig) och ha fått lite färg.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.