Mias enkla småfrallor

Mias enkla småfrallor

Idag bakade jag bröd.

Det kanske låter som en varje dags-aktivitet hos familjen Fernando. Och ja, på sätt och vis är det ju det. Men inte för mig, nej. Sedan Joseph tog brödbakandet till en ny nivå med surdegarna och alltihop har jag knappt varit i närheten av en bröddeg.

Men idag skulle jag dels ha förmiddagsfikagäst och ikväll får vi besök, så idag fick det bli ett litet brödbak.

Det är ett väldigt enkelt recept som bara ska jäsa en gång.

Receptet innehåller:

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 10-12 dl vetemjöl

+1 uppvispat ägg till pensling, kvarnsaltkorn eller flingsalt att strö ovanpå.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret owpid-20140816_193041.jpgch häll i mjölken och värm på litegrann så att det blir 37-grader. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills den har löst upp sig. Blanda i salt och mjöl. Knåda degen i maskin i ca 10 minuter eller så länge du orkar för hand.

Degen är rätt lös och kan verka kladdig. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.
Min deg idag var så pass lös att jag fick panik av kladdet när jag försökte forma dem till frallor, så jag använde två skedar och klickade ut på bakplåtspapper, typ 30 stycken.
När jag var klar med utklickandet hade degbollarna torkat litegrann och gick då att ta upp och rulla till snyggare bullar.

Låt jäsa i 30-45 minuter. Jag lät den ena plåten stå ute på vår svala inglasade balkong eftersom den fick jäsa 15 minuter längre än den plåten som gick in i ugnen först.

Pensla med uppvispat ägg och strö över saltet.

Grädda i 250 grader i 5 minuter, sänk sedan värmen till 225 och grädda 10 minuter till.

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *