Att inte orka vara en närvarande förälder

När är förälder mår dåligt och liksom bara blir passiv i familjelivet beskriver Jesper Juul det som att den föräldern snarare drar energi än bidrar med energi. Detta beskrev han i föräldracoachingsboken i ett samtal med en familj där pappan led av en depression. Han menade att när en förälder mår dåligt har den ansvar att i första hand söka hjälp och behandling, och i andra hand se till att inte dränera familjen på energi. Han uttryckte att det var bättre att dra sig undan när man mår dåligt, för att om möjligt kunna frammana energi kortare stunder, än att vara närvarande men inte delaktig hela tiden.

Jag har inte kunnat sätta ord på detta tidigare, men liksom ändå upplevt det. Att det blir en konstig slags energiförlust i rummet när en förälder är närvarande men inte delaktig. Inte så att någon av oss lider av en depression. Men under en förkylning med ökad trötthet, eller som nu, med en tandoperation med kraftig smärta, då finns inte föräldraenergin där.
Vi kan konstatera att det är enklare att vara ensam förälder med barnen, än att vara båda föräldrarna närvarande den den ena bara agerar släpankare och sitter i sin egen värld och inte agerar, och knappt reagerar.

I vårt föräldraskap är vi både lika delaktiga och vi känner alltid oss lite som svikare när vi inte kan vara med så mycket som vi önskar. Men nu i helgen har vi diskuterat igenom detta. När någon av oss mår dåligt är det faktiskt bättre för alla inblandade att den sjuke får dra sig undan ett tag. Barnen blir mer harmoniska av att vara med en fungerande förälder än med två, där den ena inte är som vanligt. Plus att det faktiskt såklart är skönare för den som mår dåligt, att utan dåligt samvete får ligga till sängs och isolera sig ett tag.

Kanske är detta självklart för alla andra?
För oss har det här sjunkit in som en god insikt i helgen.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.