Hönökaka

Några gånger per år bakar vi hönökaka (aka. bagebrô). Receptet kommer från min mormor som var bagare på Åkes hembageri för många år sedan. I flera år efter det har hon bakat tusentals kakor varje år i nere i sin källare i en riktigt gammal och trogen vedeldad ugn.

När hon bakar utgår hon efter ett grundrecept på 13-15 kilo mjöl. Jag har skalat ner receptet av praktiska skäl och har märkt att proportionerna förändras något med ”batch”-storleken. Efter många testbak för att få till rätta smaken har vi ett recept som nästan smakar lika bra som mormors.

Gammelmormor, mormor och mamma (i mormors mage) som julbakar 1958.

Hur gör man då? Jo! Vi börjar med ingredienserna:

  • 50 g jäst
  • 700 g vatten
  • 210 g socker
  • 175 g smör/margarin
  • 1400 g mjöl
  • 3 ½ tsk salt
  1. Lös upp jästen i vattnet och häll i resten av ingredienserna
  2. Blanda allt i maskin i 6 minuter på lägsta hastighet eller för hand i minst 10 minuter
  3. Jäs i runt en timma och baka sedan ut till sex ämne på ca 400 g styck.
    Bullarna man delar av från huvuddegen kallas för ämne. När jag var liten kallade mormor bullarna för barnrumpor och att vi inte fick störa dem medan de ”vilade”.
  4. Låt dem jäsa i 30 minuter
  5. Kavla ut till kakor på ca 25 cm i diameter. Har du en kruskavel bör du ge dem en omgång med den.
    Kavla ut ämnena till kakor. Snåla inte med utbakningsmjöl.

    Kör sista kavlingen med ett knäckekärve (aka. kruskavel).

    Flytta över kakan med ett fjôl (aka. brödspade) till ett bakställ eller till ett annat lämpligt ställe. Jag brukar lägga kakorna på uppklippta gamla mjölpåsar eftersom detta underlättar att senare flytta över den jästa kakan till fjôlet.
  6. Jäs en tredje gång i 15-30 minuter och slå sedan på ugnen på max! Bäst resultat får man om man bakar på en baksten. Har du inte det kan du sätta in en tjock plåt i ugnen och baka på den. Annars måste du vända på brödet efter 50-75% av gräddningstiden för att få färg på undersidan av kakan.
  7. Innan de gräddas borstar man av mjöl och naggar demordentligt med en brödnagg/stapp eller gaffel.
  8. Grädda i tur och ordning ca 5-7 minuter styck tills de får en härligt gyllenbrun färg. Har du ingen brödspade kan du grädda på det bakplåtspapper som de jäste på, men det hindrar att värmen går genom.
    Tips! Har man för snål med värme i ugnen kan man slå på grillfunktionen vilket ger den lite extra kick. Ge även bakstenen någon minut att återhämta sig mellan kakorna, annars får du för snål med bottenvärme.

Tips igen! För er som använder ett fjöl eller brödspade och skjuter in kakorna i ugnen finns ett tips:
Släng in lite salt på plåten så glider kakorna lättare och fastnar inte på plåten. Annars är det lätt att de fastnar på plåten, kommer för nära och bränner på undersidan.

Hönökakan är en klassiker som passar både som kvällsmacka och som måltidsbröd. Så här till jul är det supergott med julskinka och senap på.

Lycka till!

Previous

Next

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!