Julmat?

Vad ska ni ha på julbordet? Vi firar med min familj i år, det vill säga mina alla systrar och deras familjer och min mamma. Vi blir många och kör alltid någonslags knytisvariant. I år ska vi ha med oss två sorters hembakat bröd, en leverpastej och fiskbiffar.
Ingen av oss är någon stor köttfantast, så det brukar bli köttbullar och prinskorv till barnen och en pliktskyldig skinka men annars ligger fokus på fisk, skaldjur och rotsaksrätter.

Jag har hittat det här receptet på leverpastej jag tänkte testa. Förmodligen får vi dela upp och frysa in typ 80% av den efter julafton, så mycket pastej går ju inte åt på ett julbord. Men Wilfred kommer ju snart sätta igång och äta babysmörgåsar och leverpastej är ju ett toppenpålägg då.

Annars tänkte vi som sagt göra någonslags fiskbullar. Vi brukar göra dessa och de är verkligen förrädiskt goda. Men passar de till övrig julmat? Kan man julifiera dem på något sätt, tror ni? Kryddpeppar, funkar det med fisk? Kanske byta ut kokosmjölken mot grädde och lite mjöl och koriander mot kryddpeppar? Jag vill ogärna komma med ett smakexperiment till julbordet och har nog inte tid eller möjlighet att provlaga.

Jag funderar också på den här veganvarianten av julskinka, kan det vara gott? Är det någon idé att ha en sådan om en ändå har vanlig skinka? Blir det bara tårta på tårta om en också har kålrotslåda? Jag är lite nyfiken hur det blir, mest.

De senaste fem åren har jag och Joseph också satsat mycket på en efter-julmaten-biryani. Våra svenska julkryddor i en härlig indisk/lankesisk bjudrätt. I år har vi inte gjort någon julgodis eller så. Det får räcka med pepparkakor och saffransbullar.

På tal om pepparkakor. Är det något jag har extremt svårt att behärska mig inför så är det just hembakta pepparkakor. Jag brukar annars ha god disciplin vad gäller fika i veckorna. Men nu slinker det ner den ena efter den andra kakan till lunchkaffet och till kvällstet. Jag blir nästan häpen själv över hur svårt det är att sluta när jag väl börjat. Tur att burken snart tar slut…

Comments (0)

Vad lustigt, jag har också nämnt griljerad kålrot på bloggen idag.
Alltså, som vegetarian är det mycket gott. Speciellt för en som älskar senap. Men övrig släkt verkar föredra den klassiska skinkan, är min erfarenhet i alla fall 🙂

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.