Recept – Röd currypasta

Recept – Röd currypasta

Röd currypasta

Här om dagen skulle vi äta fiskkakor. I receptet skulle det vara ½ tsk röd currypasta. Det är inte jätteofta i gör mat hemma med currypasta och jag kände att det var helt onödigt att köpa en burk med något som man bara ska ha ett uns av. Därför kolla jag lite olika recept på nätet och komponerade ihop vår egna currypasta på det som fanns i huset.

Röd currypasta –

Ingredienser (räcker till 3 tsk currypasta):

 • ½ tsk vit peppar
 • ½ msk spiskummin
 • 1 tsk torkad korriander (eller 1 msk färskt finhackad)
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 röd chili (vi hade bara en grön så det fick duga)
 • 1/4 citrongränstjälk
 • 1/8 rödlök eller 1 scharlottenlök
 • ½ msk tomatpuré
 • 1 tsk fisksås
 • ½ msk citron-/limesaft
 • 1 tsk socker
 • 1 tsk paprikapulver
 • 2 krm cayennepeppar/chilipulver
 • ev ½ tsk kokosmjölkspulver

Mortla vitpeppar, spiskummin och korriander fint.  Hacka vitlök, chili (urkärnad)  och citrongräs så fint som möjligt. Tillsätt i morteln och mal på ytterligare. Fortsätt sedan att lägga till (det sistnämnda funkar bättre om man gör en större sats). Ha i mer cayennepeppar efter önskad hetta.

Sedan är det bara att använda i valfri thaigryta eller dylikt. Denna currypasta är troligtvis mindre koncentrerad än den ni köper i affären, så ta mer och smaka av.

image

Fiskkakor –

Ingredienser:

 • 400 g vit fisk
 • 1 stjälk citrongräs
 • 2 tsk röd currypasta
 • 2 msk japansk sojasås
 • 1 ägg
 • ½ dl ströbröd
 • ½ tsk salt

Hacka fisken fint med kniv eller i en matberedare. Finhacka citrongräset. Blanda citrongräs med currypasta, soja, ägg, salt och ströbröd i en bunke. Låt svälla i ca 10 minuter och blanda sedan i fisken. Forma blandningen till biffar och stek i en blandning av olja och smör på medelhög värme ett par minuter på varje sida till dess att de är gyllenbruna och fina. Servera med äggnudlar och wokgrönsaker.
image

 

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.