Fysioterapeutiska tankar – träning under graviditet

Hur kan jag träna när jag är gravid?

Fysioterapeutiska tankar – träning under graviditet

Varje kvinna och graviditet är  unik och det är svårt att utforma generella råd om träning för gravida eftersom det skiljer så otroligt från kvinna till kvinna. Har du tränat mycket innan? Har du ont någonstans? Har du någon medicinsk komplikation som påverkar huruvida du ska träna under graviditeten? Det är ändå alltid bäst att boka en tid med en kunnig sjukgymnast för att få ett individuellt utformat program om du känner dig osäker.  Ett rimligt mål är att träna för att bibehålla kondition och styrka under graviditeten, men inte att sträva efter några topprestationer.

Har du besvär med smärta i bäckenet kan du gärna läsa vidare om här. 

Det finns dock en del grejer som man kan råda alla gravida kvinnor gällande träning, och jag tänkte försöka skriva ner dessa.

Generellt säger man att kvinnor med bäckensmärta ska undvika rörelser som särar på benen och  rörelser där benen korsar mittlinjen (det vill säga ha benen i kors etc.) Man ska även gå med ganska korta steg, inte belasta ensidigt (stå upp och klä på sig) eller stå upp när man cyklar. Även om du inte har ont i bäckenet kan det vara klokt att börja ta det lugnt med utfall, stående spinning och andra övningar där man särar för mycket på benen eller tar mycket belastning bara på ena kroppshalvan efter ungefär halva graviditeten. Risken för vena cava-kompression gör att gravida kvinnor bör undvika fysisk träning liggande på rygg efter den 16:e graviditetsveckan, men ofta klarar gra övningar med utgångsläge i ryggliggande om övningen också innebär rörelse av kroppen.

Hjärta-kärl

Under graviditeten försörjer du inte bara dig själv, utan även barnet, med syre. Gravida kvinnor får därför en ökad andningsfrekvens. Blodvolymen i kroppen ökar också med cirka två liter och vilopulsen ökar med ungefär 10-15 slag per minut. Både graviditeten i sig och träningen som sådan ökar ämnesomsättningen och höjer kroppstemperaturen. Teoretiskt sett skulle en kroppstemperatur på mer än 39,2 grader kunna orsaka fosterskador under de 3 första månaderna av graviditeten. Kroppen är dock mycket duktig på att själv jämna ut kroppstemperaturen genom en ökad andningsfrekvens och ökad svettning. Det är viktigt att dricka mycket och att undvika fysisk träning i varmt och fuktigt klimat. Det kan också vara bra att begränsa träningspassens längd till maximalt 45 minuter.

Så länge du klara att träna utan att drabbas av smärta kan du träna som vanligt med snabba promenader, stavgång, joggning, cykling, aerobics, step-up-träning, jympa och dans men du kommer förmodligen känna av att kroppen säger ifrån vad gäller hopp efter ett tag. Även simning är en utmärkt aktivitet. Vattengymnastik kan vara skönt och är extra lämplig för kvinnor med bäcken- och ryggproblem. Styrketräning under graviditeten bör fokusera på bäckenbottenmuskler samt bålmuskler.  Generellt rekommenderas 7–8 övningar för kroppens viktigaste muskelgrupper, med 8–12 repetitioner i 3 set.  Gravida bör naturligtvis undvika så höga belastningar att krystningsreflex uppstår.

wpid-DSC00848.jpg

Då pulsen går upp under graviditeten är inte pulsnivån alltid ett bra sätt att mäta intensiteten på ett träningspass. Rekommendationen är i stället att bedöma den fysiska belastningen med antingen ett så kallat talk test.  Ett talk test går ut på att träningspassets intensitet inte ska vara högre än att det medger en normal konversation.

Förbereda kroppen inför förlossning

Regelbunden träning kan vara ett bra sätt att förbereda kroppen inför själva förlossningen. Om din kropp skulle reagera med någon av följande varningssignaler : plötslig bäckensmärta, smärtsamma sammandragningar, vattenavgång, blödning eller minskade fosterrörelser ska du sluta träna och uppsöka vården för en medicinsk bedömning.

Det är lite grundläggande förutsättningar för träning under graviditet. Jag själv gått mycket på spinning under mina graviditeter och cyklade en mil på träningscykel några dagar innan kejsarsnittet när min andra son föddes. Förutsättningarna att cykla med en stor mage i vägen är lite annorlunda, men funkar det så funkar det. Jag tror att du som är träningsvan ska försöka att känna in kroppen och lita på din förmåga att själv avgöra vad som känns bra och inte. Och är du minsta osäker, ta hellre kontakt med en sjukgymnast/fysioterapeut en gång för mycket än en gång för lite. Både du och ditt barn kommer i längden vinna på att du tränar och är stark under graviditeten.

Härlig gravidträning önskar jag er alla!

Läs mer om graviditet och träning på BakingBabies:

Bäckensmärta under graviditet

Växtvärk i magen under graviditet

Puls och träning under graviditet

Kan jag springa när jag är gravid?

Bäckenbottensäker konditionsträning

Träna ben under graviditet

 

 

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *