Graviditet och gångmönster #2

Graviditet och gångmönster #2

Hur påverkas gångmönstret när man är gravid?

Nu har det kommit en ny studie som har gjort en översikt över all tillgänglig forskning om detta ämne. När de gjorde en omfattande sökning i tre olika medicinska databaser hittade de totalt 9 vetenskapliga artiklar om hur gravidas gångmönster förändras.

bäcken 006

Hormonella förändringar påverkar genom att relaxin mjukar upp ledbandsappareten i bäckenet och andra leder. Relaxinnivåerna når sin kulmen i vecka 12, allt för att kroppen ska ha god tid på sig att ställa om kroppen lagom till förlossningen.

Denna översiktsstudie visar i sitt resultat att den stora förändringen i gravida kvinnors rörelsemönster är till följd av den tippning av bäckenet som sker. Det blev en ökning av böjningen mellan bålen och höftlederna när kvinnan står eftersom bäckenet är framåttippat. Detta kompenceras genom en knäna böjs mer . Ståfasen (då man placerar vikten på ena foten) på varje ben under gången blir också längre och stegbredden ökar, allt för att bibehålla en god balans viktökning och hållningsförändringar till trots.

Bäckentippning

Bäckentippningen tros bero på viktökningen från livmoder, moderkaka och bebisen och försvagningen av raka magmuskeln som annars är en muskel som drar upp bäckenet i framkant. Detta innebär en ökning av aktiviteten i rumpmusklerna som också får arbeta från ett mer utsträckt läge och kan sekundärt bidra till smärtan från bäckenet och höfterna.

Skönt att läsa en översiktsstudie som kommer fram till ungefär samma sak som jag gjorde här.

Tankar, funderingar och erfarenheter av detta?

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *