På tal om sex och nyblivna föräldrar

Jag läste nyligen det här och har tänkt lite på det, och på en föreläsning jag var på i måndags. Cissi Wallin skriver om  gynkontroll och sex efter förlossningen. Hon skriver frispråkigt om något som inte talas så mycket om, och det är ju bra.

Om det finns lite olika ytterligheter så verkar hon vara i ena änden, där förhållandevis nyförlösta kvinnor snabbt hittar tillbaks till sin sexualitet och lust.

Så är det inte för alla. Min första sfinkterruptursförlossning gjorde mig, och Joseph, till ett par kanske i den totalt motsatta änden av ytterligheten. Eller ja. Såklart finns det folk som väntar längre. Men ni fattar. (Om ni vill veta mer, kanske inte om sex, men om hur jag mådde för övrigt efter första förlossningen får ni gärna bläddra er tillbaks i tiden till augusti, september och oktober 2012. Kanske den svartaste perioden i mitt liv, och också såklart den mest rosaskimrande lyckliga. )

Föreläsningen jag var på hölls för sjukgymnaster/fysioterapeuter i ”bäckenbottennätverket” av en disputerad barnmorska vid namn Ann Olsson. Om ämnet sex efter förlossning av denna otroligt inspirerande kvinna finns bland annat här.

Och jag tänker att jag ändå vill nämna lite kort om sex efter förlossningen och hur livet faktiskt är för en del, ja till och med många. Bara för att vara en motpol mot Cissi, för att eventuellt någon ska hitta hit, läsa och känna sig lättad av att inte vara så onormal trots allt.

Här kommer lite fakta jag antecknade från Ann Olssons föreläsning: 

70-85% av alla födande kvinnor får någon slags bristning.  6% av alla födande kvinnor får sfinkterrupturer i Sverige.

  • 1,5% lider av avföringsinkontinens 1 år efter förlossning
  • 35% av gasinkontinens
  • 20% har bråttom att tömma tarmen
  • 30% har problem med sexlivet (mest pga ont)
  • 85% upplever sig ändå ha ett bra välbefinnande

En traumatisk förlossning och stora bristningar kan ge smärtor från underlivet och långvariga problem med sexuallivet. Även kvinnor som inte drabbas av stora bristningar och svår smärta kan ha en vidhetskänsla som kan skapa oro för hur mannen upplever det. Östrogenfattighet medan kvinnan ammar kan ge torra slemhinnor vilket också kan göra att sex känns mindre skönt.

Anns forskning hade också visat att även männens sexlust minskar till en början. Sömn prioriteras högre än sex. Många kvinnor upplever negativa förändringar av kroppen efter barnafödande och hennes kroppsuppfattning kan ha stor betydelse för hennes intresse för sex. Många kvinnor upplever att deras sexuella lust eftersom närheten till barnet mättar ”lusten”. Barnet mättar även männens lust till en början.

Nu när jag blandar in kändisbloggare så ska jag väl säga: Fy vad härligt för Cissi att hon hade en bra förlossning och ett lätt återhämtning på så många plan!

Alla har det verkligen inte så.

Previous

Next

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *