Krusbärsmarmelad

Idag har vi plockat krusbär. 10 liter krusbär. Det finns en buske vid sidan om vägen som ingen någonsin plockar av och de senaste åren har vi skördat ett par liter som oftast blivit marmelad. Vi hade inte trott eller planerat på så mycket bär, men efter en halvtimmas plockande så var hela hinken på tio liter full.
image

Vi gjorde marmelad på 6 liter bär, vilket motsvarar 4 kg och på 2,4 kg socker. Receptet nedan är baserat på 1 kg bär, vilket är mer i normal skala.

  • 1 kg (1,5 l) krusbär (rensade)
  • 0,5 dl vatten
  • 800 g strösocker
  1. Rensa och snoppa av bären. Koka sedan up bären med vattnet långsamt på låg värme i en tjockbottnad kastrull (annars bränner det fast i botten). Rör om då och då och koka långsamt i 10-15 minuter.
    wpid-wp-1437937170069.jpeg
  2. Tillsätt sockret under omrörning och låt sedan marmeladen koka under fortsatt låg värme i ca 45 minuter. Allt eftersom förändras bären från ljusgröna till mörkröda.
  3. Gör ett marmeladprov för att veta att den är klar. Häll upp en liten sked av marmeladen på ett kallt fat. Dra skeden genom marmeladen; om spåret stannar kvar kommer marmeladen stelna bra i sin burk.
  4. Om marmeladen klarar testet häll upp i rena burkar.

image

Previous

Next

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!