Mer om sex efter förlossningen, partnern

Mer om sex efter förlossningen, partnern

Vad tänker partnern om sex efter förlossningen?

Jag lovade ju att återkomma med vad jag hittade om partnerns sexualitet efter graviditet och förlossning. Jag har letat och letat och hittade väl egentligen inte så mycket matnyttigt.

Jag hittade två studier, en amerikansk och en svensk. Den amerikanska studien av Sari van Anders bekräftar att tröttheten och stressen som är förknippat med nytt föräldraskap kan resultera i en minskad sexuell lust hos partnern. Detta gällde oavsett om det var en manlig eller kvinnlig partner till en nyförlösta kvinnan. Dock fanns också motsatsen, att den sexuella lusten hos partnern blev ökad beroende på att den totala fysiska närheten med den nyförlösta kvinnan minskar på grund av bebisen. Totalt sett hade dock de flesta partners minskad lust på grund av trötthet, stress och brist på ”fritid”. Tröttheten var den största påverkansfaktorn.

Den svenska studien visade att nyblivna fäder fokuserar på bebisen till en början och kan avstå sex tills båda föräldrarna är redo. Denna studie frångick också traditionella fördomar om stereotyp manlig sexualitet, eftersom resultatet visade att männen i studien ansåg att sexuallivet innafattade annan slags närhet och beröring.

Jaha, det var det.

Sen hittade jag det här, saxat från en text som en nybliven pappa skrivit här, angående att hans fru mådde så otroligt dåligt över sin kropp efter graviditeten. Jag tyckte det var lite fint.

”Real women have saggy breasts. Real women have stretch marks. Real women have cellulite and wonky nipples. Real women come in all shapes and sizes.

But most of all real men know this. Real men understand that what counts is what is in your mind and in your heart. Sure. I am a man, and I have visual queues that peak my interest, but that does not mean I have the expectation that my reality has to conform to the fantasy.
When I see my wife, I see the most beautiful woman in the world. I see the woman who suffered the scars to birth my babies, who nourished them, who gave her body to them so they could grow and come into the world and bring me all the pride and joy and wonderment I could ever imagine.

Real men do not want a manufactured doll that never changes. A real man wants a woman that grows into her mature womanhood. A woman who is lovely because of the emotion and intelligence she develops through the process of becoming a mother.”

Posttraumatisk stress och depression hos partnern.

Det kan också vara värt att notera att partnern också kan drabbas av både posttraumatisk stress efter en traumatisk förlossning samt drabbas av depression i likhet med en postpartumdepression. Det psykiska måendet kommer naturligtvis spilla över på relation och samliv. Det är viktigt att vara uppmärksam, och lika viktigt att söka hjälp när det finns besvär.

Tankar kring detta?

1. J Sex Med. 2013 Aug;10(8):1988-99. doi: 10.1111/jsm.12194. Exploring co-parent experiences of sexuality in the first 3 months after birth. van Anders SM, Hipp LE, Kane Low L.

2. Scand J Caring Sci. 2010 Dec;24(4):716-25. doi: 10.1111/j.1471-6712.2009.00768.x. Fatherhood in focus, sexual activity can wait: new fathers’ experience about sexual life after childbirth. Olsson A, Robertson E, Björklund A, Nissen E.

Previous

Next

3 Comments

  • Fast hans resonemang innan mitt citat var långt om hur hur fejk-modell-världs-kvinnor såg ut, så som jag förstod det var det mer riktiga i motsats mot kvinnor på glansig bild i veckotidning, inte riktiga som i att ”en riktig kvinna ska minsann…” om du fattar skillnaden. Och verklighetens kvinnor har ju bristningar och hängbröst lite i gemen. Så förstod jag det.

  • Jaha ja då var det annat. Avskyr de där bilderna som cirkulerar på fb om att riktiga kvinnor har kurvor och celluliter och att det är mkt vackrare än pinnsmala – typ Beyonce vs Jackie O – i nåt slags försök att få bort vikthets. Så tvetydigt budskap.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *