Svartvinbärsmarmelad

Om någon dag kommer ett recpt på svartvinbärskakor. Dessa ska ha svartvinbärssylt, och därför behövde vi koka sylten idag. Såhär gjorde vi.

Ingredienser:

  • 2 liter (1 kg) svarta vinbär
    1 kg socker eller syltsocker
    0,5 liter vatten

Gör så här:

Rensa och skölj de svarta vinbären. Lägg en liten assiett i frysen (mer om detta längre ner).

Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull med vattnet och koka upp långsamt.  Låt koka på medelvärme i i 15 minuter.

Ta av från plattan och rör i sockret. Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig. Marmeladen ska sedan koka tills den klarar marmeladprovet. Idag tog det ca 45 minuters koktid. Ibland går det fortare, vilket beror på bärens pektinhalt.

Gör ett marmeladprov för att veta att den är klar. Ta ut assientten från frysen. Häll upp en liten sked av marmeladen på det kalla fatet. Dra skeden genom marmeladen; om spåret stannar kvar kommer marmeladen stelna bra i sin burk.

Ös upp den varma svartavinbärssylten i rena burkar upp till kanten och förslut direkt.

image

Comments (1)

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.