Kräftbröd

Kräftbröd

Till en kräftskiva behövs bara fyra ting: Kräftor, majonnäs, dill och ett gott bröd. Allt annat runt om kring är bara tillägg.
Gällande dill och kräftor är det ju bara att köpa eller införskaffa på annat sätt (jag menar alltså odla eller fiska, inte stjäla). Jag föredrar personligen havskräftor, men det är lite väl dyrt på östra sidan om landet så det blir oftast flodkräftor av olika slag.
Majonäsen är godast om man slår själv och har man en elvisp eller stavmixer så är det hemskt lätt. Kräftbröd till festen!

Majonnäs

Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 1 tsk senap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3-4 dl neutral matolja
  • ½-1 tsk salt
  • peppar efter smak
  1. Det viktigaste när man slår en majonäs är att allt har samma temperatur. Så ta ut äggen och senapen från kylskåpen en goda två timmar innan du börjar. Det går att göra snabbare genom att antingen lägga äggen i varmt vatten (inte högre än 86 C) eller lägga äggulor och senap i ett vattenbad och mäta temperaturen.
  2. Blanda äggulor, senap och vinäger. Häll sedan på olja i en mycket tunn stråle under kraftig omrörning/vispning. Efter att ca 1 dl olja har vispats i så kan man våga hälla oljan i större mängder i taget. När du har en fast och ljust gulvit majonäs så är du klar. Blanda i salt och peppar och smaka av.

Kräftbrödet är både festligt att se på och hemskt god. På våra kräftskiva säger alla syskonbarnen att min kräfta är den godaste på bordet.

Kräftbröd:

Ingredienser:

  • 20 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 30 g honung
  • 750 g vetemjöl
  • 2 ägg
  • ½ dl (44 g) socker
  • 80 g smör
  • 1 ½ – tsk tsk salt
  • ägg
  • paprika pulver
  1. För att få god smak på brödet kan man göra en fördeg. Väljer man att göra detta blandar man först vatten, mjölk, 250 g av vetemjölet och honungen till en jämn smet. Sedan låter man den vila i ca en timma. Det kommer att se ut så här:

    Gör man inte en fördeg så löser man bara upp jästen i degspadet, blandar i resten av ingredienserna och knådar till en smidig och elastisk deg (ca 8 minuter i maskin, 15 minuter för hand).

  2. Blanda resten av ingredienserna med fördegen och knåda till en smidig deg (ca 8 minuter i maskin eller 15 minuter för hand).
  3. Stjälp upp degen på en lät mjölat bakbord. Nu blir det lätt komplicerat, men jag beskriver det så lätt jag kan (se annars bild eller gör efter eget tycke):
    2 klor + 2 kloleder: Skär av 1/3 av degen. Dela av ytterligare 1/3 från denna bit (alltså 1/9 av hela degen). Denna tredjedel delas i två delar och kommer att bli klolederna. Den andra 2/3-biten delas av på hälften och blir de två klorna.
    Huvud, stjärt och 2 x kroppdelar: Dela av 1/3 av den stora bit som är kvar och lägg undan den som huvud. Dela den sista biten i en stor, en mellan stor och en liten bit (typ 50:30:20).
    image
    En skiss på hur degen delas uppimage
    De olika delarna
  4. Forma huvudet, stjärten, klorna och montera kräftan på en klädd plåt enligt bilden. Klipp upp klorna och stjärten och låt jäsa i 30 minuter.
    imageSlå på ugnen på max. Pensla brödet med ägg, pudra över paprika pulver och tryck i två russin som ögon. Ställ plåten i mitten av ugnen och sänk med det samma till 200 C och grädda i 30 minuter.

image

Previous

Next

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!