Att göra egen bebisgröt 2.0

Att göra egen bebisgröt 2.0

Det här inlägget handlar om att göra egen bebisgröt 2.0. Om vi kan undviker vi hel- och halvfabrikat hemma hos oss. Vi tycker att det är roligt att laga mat och fixa och dona, oftast blir det billigare och smakar bättre. När Wollmar skulle introduceras till bebisgröt kände både jag och Joseph att prefabricerade bebisgrötar inte skulle passa oss riktigt. Vi gjorde lite research och förstod snabbt följande:

 • köpta bebisgrötar är framförallt järnberikade
 • små barn ska med fördel ha järnberikad kost upp till två år
 • det GÅR att järnberika gröt själv med paltbröd, ett slags  tunt knäckebröd med blod i.

Följande recept har vi alltså fått okej:at både från BVC:s håll men också från en av mina dietistkollegor som har mångårig erfarenhet med att jobba med barn.

Recept för en portion:

 • 1/2 dl finsmulade havregryn
 • 2 tsk finsmulat paltbröd
 • 1 dl vatten
 • 1 tsk rapsolja

Recept för 20 portioner:

1 liter ekologiska  havregryn, körda i mixer
80 gram mortlat paltbröd
= 20 portioner

sedan tillsätts vatten och rapsolja inför kokning och servering.

Så långt samma recept som vi bloggade om redan när Wollmar var bebis. Sedan dess har vi och flera kompisfamiljer gjort denna gröt dagligen och vi har inkorporerat våra och deras erfarenheter till denna upp-hottning av receptet.

Vi insåg nämligen ganska snabbt att  även bebisar föredrar någon smaksättning på gröten. Efter ett samtal med dietistkollegan fick jag tipset att aprikoser också är väldigt rika på järn och dessutom hjälper små barns magar på traven en del.

Aprikospuré görs på följande sätt:

Ta en påse torkade aprikoser, lägg i kastrull och låt koka upp. Låt svalna och svälla i vattnet i någon timme. Ta aprikoserna och så mycket av kokvattnet som behövs och mixa till en slät puré i mixer. Förvara i burk i kylskåp eller frys ner i iskuber.

Gröt version 2.0

Alla barn är olika och våra barn hör till kategorin som haft väldigt lätt att tugga och hantera konsistenser på mat tidigt. För både Wollmar och Wilfred blev det därför bara en omgång av att smula/mixa havregrynen, de har nästan från start klarat av vanlig havregrynsgröts-konsitens.

Därför har vi nu börjat göra aprikospuré, paltbröd och olja i ett. Denna förstärkta aprikospuré tillsätter vi alltså till vanlig havregrynsgröt, kokad utan salt.

 1. Koka upp en påse torkade aprikoserimage

2. Till ca 18-20 portioner, ta 10 skivor paltbröd

image

3. Mixa paltbrödet i mixer tills det blir finsmuligt

image

4. Tillsätt olja, en tesked per portion.

image
5. Ta de kokta och uppsvällda aprikoserna och kör tillsammans med paltbröd och olja i mixer.

image

6. Ta purén och bred ut i isformar och frys in. Tack vare oljan är de otroligt lätta att få ut ur formarna sedan. För oss räcker 2 iskuber till en dl havregrynsgröt.

image

image

Har du testat detta recept? Har du en egen variant? Berätta gärna för oss!

Previous

Next

24 Comments

 • Jag har en liten fråga kring gröten. Vi ska börja ge vår 5-månaders gröt nu på inrådan av BVC för att han ska gå upp lite mer i vikt. Men hon påstår att jag inte behöver ge järnberikad gröt ännu utan först vid 6 mån ålder (”för då har alla barn järnbrist”). Om det nu är så tänker jag att det är bra att ge järn redan nu eller hur tänkte ni? Blir järnmängden i ert recept jämförbar med järnmängden i köpegröt?

  • Vad jag förmodar efter BVC och dietist-okej på vår gröt så ska det vara järn nog i alla fall. Misstänker, utan att veta, att köpegrötar dock är ännu mer berikade. Kroppen tar ju inte upp mer järn än den behöver, så jag tror att järnmängden inte ska vara ett problem så länge den är 1) tillräcklig och 2) inte ger förstoppning. Tror inte ni kan hitta köpt bebisgröt utan järntillskott men också att det nog inte skadar med järnberikad gröt tidigare än sex månader. Vi tjuvstartade och hade aldrig något problem.

 • Gjorde liknande fast med havremjöl (skrädmjöl) istället för att mala havregryn och hade även i nyponskalmjöl för extra c-vitamin (=bättre upptagning av järnet, vilket väll iof aprikoserna också ger)

  • Stäm av med din BVC-sköterska! Vi har själva gjort det och det ska väl fungera lika bra som annan köpt gröt. Dock är väl de officiella rekommdatipnerna ”pyttesmå smakprov”, så hör med BVC vid behov om mängden osv.

 • Hej!
  Jag testade att göra gröten (1 port) för första gången idag. Kokade upp alla ingredienser och lät koka ihop (på samma sätt som vanlig havregrynsgröt). Problemet är bara att det snarare blev som en degklump… funderar på om det beter sig annorlunda om man bara häller kolande vatten över ingredienserna och blandar ihop? Hur gör du? Eller bör jag bara helt enkelt öka vattenmängden?

  • Jag skulle helt enkelt bara ha i lite mer vatten. Beroende på hur fint du fördelat/malt havregrynen så får du mer eller mindre havre/deciliter.
   Testa igen och pytsa i lite mer vatten för att få rätt konsistens.
   Om du bara blandar med kokande vatten så blir förmodligen inte havret tillagat.
   Lycka till!

 • Vilket bra tips att göra mycket på en gång av ”smaktillsatsen” och frysa in! Ska börja med smakportioner när som helst till vår fyramånaders. Fick till och med recept på egen, järnberikad havregrynsgröt av vår BVC-sköterska när jag sa att jag var skeptisk till färdiggröten. Hittills har han bara fått pyttesmå smakprover på lillfingret typ. Men han verkar positivt inställd 🙂

 • Hej. Toppen bra recept. Berätta för min BVC ssk och hon undra om källor så isf kan hon rekommenderade vidare. Så vem är din källa? Tacksam för svar. Mvh Anna

  • Menar du vetenskaplig källa har jag ingen, men bad dåvarande barndietisten på mitt jobb att räkna på det och hon okejade receptet och proportionerna. Hon har flyttat utomlands nu och alla dietister är nog inte lika inriktade på barn, men vid stor individuell osäkerhet kan det vara värt att boka en tid till dietisterna som i alla fall i Stockholm finns tillgängliga utan remisskrav i primärvården, på rehabmottagningarna.

 • Mina barn älskade gröten! Min 6 mån fick det och då skulle storasystern såklart också smaka 🙂 tack för receptet!

 • Hej
  Jag ska snart börja med smaksensationer till min fyramånaders bebis, tänkte på aprikospuren, den borde ju funka som smaktester? Å sen sakta men säkert pröva med gröten.
  Supertack för att ni delar med er <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *