Ugnsbakad torsk med potatiskroketter
Idag testade vi ett recept från ICA buffé som var hemskt rörig skrivet. Men när man fick ordning på allt och tillagade den med lite justeringar blev det riktigt gott. Barnen var mest sugna på kroketterna, vilket är smaksatt potatismos med ägg och ost i som steks eller friteras i bollar/plättar.
Ingredienser:
Potatiskroketter –
- 1 kg potatis
- 100 g finriven lagrad ost
- finrivet skal av 1/2 citron
- 3 msk finhackad dill
- 4
- 2 ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Torsken –
- 900 g torsk i bitar (ca 6 bitar)
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Topping till torsken –
- 1/2 dl finhackad rödlök
- färskpressad juice av 1/2citron
- 1 msk olivolja
Sardell- och krassecréme –
- 2 dl matyoghurt (10%)
- 2 msk sardellpasta på tub alt. 4-5 sardellfiléer
- 1 ask smörgåskrasse
Kålrabbisallad –
- 2 små eller 1 stor kålrabbi
- 1 påse babyspenat (à 65 g)
- färskpressad juice av 1/2citron
- 1 msk olivolja
- 1 krm salt
- 1 krm peppar
- Skala och koka potatisen. Ställ ugnen på 150 °C. Lägg fisken i en oljad ugnssäker form. Krydda med salt och peppar och baka fisken mitt i ugnen 20–25 minuter eller tills fiskens kärntemp är 60 °C.
- Sardell- och krassecrème: Har du sardellfiléer istället för sardellcréme så finhacka filéerna. Blanda yoghurt, sardeller och klippt krasse, men spara lite av den till garnering.
- Kålrabbisallad: Skala och finstrimla kålrabbin. Blanda med spenat, citronjuice, olja, salt och peppar.
- Kroketter: Pressa eller stampa potatisen. Blanda med riven ost, citronskal, dill och äggen i en bunke. Arbeta snabbt ihop till ett fast mos. Krydda med salt och peppar.
- Forma potatissmeten till mariekexstora plättar (fast 1-2 cm tjocka).
- Stek i rikligt med olja till gyllenbruna och lätt knapriga kroketter. Låt kroketterna torka av på lite hushållspapper.
- Torsken: Finhacka rödlöken. Blanda löken med citronjuice och olja. När torsken är klar så häll på lökblandningen, garnera med resten av krassen och servera.
Kommentera