Asiatisk ris&laxpytt

Stekt ris är asiens ”Pyttipanna”.

Idag kör vi stekt ris med lax och broccoli. Wollmar äter inte broccoli, men gärna lax. Wilfred äter gärna broccoli, men inte lax. Men totalt sett ändå en ganska barnvänlig rätt…

För två vuxna, två barn och två matlådor:

  • 4 dl ris
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 2 cm färsk ingefära skuren i mindre bitar
  • olja till stekning
  • 1 burk kokosmjölk
  • 500 g lax, skuren i mindre bitar ca 3*3 cm
  • salt
  • citron eller vinäger att smaka av med
  • 200 g broccoli
  • 0,5 purjolök, tunt skivad
  • koriander färsk eller torkad

Koka riset med vattenmängd enligt förpackningens instruktioner. Tillsätt buljongtärning, salt, vitlök, chili och ingefära. Koka tills riset är klart.

Rör om i riset så att det blir mindre klumpigt och plocka ut stora bitar av ingefära och vitlök. Låt det svalna litegrann. (Det går att använda dagsgammalt ris, så det går med fördel att förbereda i förväg).

Värm en panna med olja och stek upp riset. Häll över kokosmjölken och broccoli, sjud några minuter. Lägg i laxen och purjolöken och dra av pannan från plattan. Låt stå med locket på i några minuter.  Smaka av med salt, chili och citron/vinäger. Toppa rätten med koriander.

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *