Den perfekta äppelkakan

Den perfekta äppelkakan

Receptet på den perfekta äppelkakan

För några månader sedan publicerade vi ett recept på ett supergott mellanting på en blåbärskaka och en blåbärspaj. På samma princip har vi gjort en variant på äpplen och det är verkligen den godaste äppelkakan EVER! Alltså tänk äppelkakemotsvarigheten till en perfekt seg brownie, fast utan chokladsmak dårå. Äh, ni kommer fatta om ni testar. Lite seg, spröd, smakrik…

En kan så klart göra på vilka äpplen som helst, men vi rekommenderar att ni använder hårda syrliga äpplen som Granny Smith.

Ingredienser:

  • 120 g smör
  • 2,25 dl (200 g) strösocker
  • 1 st ägg
  • 2,25 dl (135 g) vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljextrakt (kan ersättas med 2 tsk vaniljsocker)
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 äpplen
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk socker

Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 24 cm i diameter.
    2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
    3. Blanda vetemjöl med bakpulver. Sikta sedan ner det i äggsmeten, rör därefter ner smör, vaniljextrakt och sirap och blanda väl. Bred ut smeten, som är ett mellanting mellan sockerkakssmet och småkaksdeg, i formen.
    4. Skala, kärna ur och dela äpplena i 1 cm tjocka skivor. Blanda klyftorna med socker och kanel och fördela dem sedan över kaksmeten.
    5. Grädda på nedersta falsen 30 minuter.
    6. Servera ljummen med vaniljsås eller glass till.

 

image

Related Posts

Leave a comment