Hemmagjord nutella

Hemmagjord nutella

Att göra nutella själv

Ibland är nutella bland det godaste som finns. Min guilty pleasure är croissanter med ordentligt med nutella inuti.
Så länge man har en bra matberedare eller minimixer så är det jättelätt att göra detta hemma. Receptet nedan blir en lite mer mogen eller vuxen variant på nutella och har en svag beska och är ganska mörk. Vill man komma närmare originalet kan man byta ut mörk choklad mot mjölkchoklad och eventuellt öka på antingen mängden choklad eller mängden sötma (mer honung eller några matskedar florsocker).

Ingredienser:

  • 200 g hasselnötter
  • 125 g mörk choklad
  • 2-4 msk honung (beroende på vilken sötma en vill ha)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • salt
  • 0-4 matskedar neutral olja, typ rapsolja

Gör såhär

Rosta hasselnötterna i mitten av ugnen på 200 C i 15-20 minuter. När skalen börjar lossna så är det de redo. Låt nötterna svalna lite grand och gnugga sedan bort så mycket skal som möjligt med en ren kökshandduk. Mixa sedan nötterna i ett par minuter. Nötterna kommer först blir finhackade smulor som far omkring i mixern, sedan blir de till en nötmassa som hackas ner och allt eftersom att hasselnötsoljan pressas ur så blir massan mer och mer flytande. Efter ett tag så har du en slät och ganska flytande nötmix. Smält sedan chokladen och blanda ner den tillsammans med honung och vaniljsocker. Smaka av och tillsätt eventuellt mer honung och smaksätt även med lite salt. Om du inte använder flytande honung eller om nötterna inte innehåller så mycket olja så kan massan bli ganska torr. Blanda i så fall i en neutral olja 1 matsked i taget tills du får den konsistens du vill ha. Tänk på att nutellan stelnar i kylskåpet och du vill generellt att den ska vara bredbar.
image

Previous

Next

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!