Tyngdkänsla i bäckenbotten under graviditet

Tyngdkänsla i bäckenbotten under graviditet

Fråga: 

Jag är gravid i vecka 16 och har ett barn sedan tidigare. Jag vet att trycket ökar på bäckenbotten vid en graviditet och min är nog inte så vältränad från början. Men de senaste veckorna känner jag ofta tyngdkänsla i bäckenbotten utan att jag gjort nåt speciellt ansträngande. Och allra värst är det efter sex. Kan förstå om det känns efteråt men till och med dagen efter. Är det normalt? Försöker göra knipövningar varje dag men det går sådär. Oftast blir det en gång om dagen och ibland glömmer jag helt. Vet att detta bara är mitt ansvar och inget någon annan kan göra åt mig Har skaffat tät-appen och ska försöka följa den tänkte jag. Tacksam för svar/förklaring/tips.

Svar:

Att en kvinna upplever tyngdkänslor i bäckenbotten under graviditet är egentligen inget konstigt. Det brukar kanske oftare dyka upp som symtom senare i graviditeten när magen faktiskt är stor och tung och tynger neråt.

Men redan tidigt under graviditeten får den gravida en topp av de uppmjukande hormonerna som ska möjliggöra en förlossning senare, och dessa kan påverka så att även stödjevävnaden i bäckenbotten blir lite ”svajigare”. Att försöka motverka uppmjukningen och graviditetens ökade tyngd och belastning på bäckenbotten med knipövningar kan vara en god idé. Speciellt om du faktiskt upplever besvär.

bäcken 004
Bäckenbottens placering i förhållande till organen.

Jag förstår att det är svårt att hinna med. Kan du hänga upp knipen på något annat? Smygknipa lite medan du nattar ditt barn? Knipa sittandes på bussen, i parken?

Det är det här med ökad tyngdkänsla efter sex som får mig att fundera om det kan vara något ytterligare annat med i bilden. Här är min gissning lika god som din. Åderbråck inne i underlivet kan ge motsvarande känsla. Eftersom sex gör att underlivet blir med blodfyllt än vanligt är det den närmsta anledningen jag kan komma på på rak arm. Det venösa återflödet är något försämrat och att det kanske ligger kvar ökad blodmängd i något åderbråck uppe/inne någonstans?

Åderbråck

Åderbråck är en  vidgning av de blodkärl som för blodet tillbaka till hjärtat. Det vanligaste är ju åderbråck i benen och för att minska besvär av dessa brukar rekommenderas generellt stödstrumpor och träning av vadmusklerna för att genom muskelpump pressa tillbaks blod till hjärtat. En person med besvär av bristande venöst återflöde till hjärtat (svullna ben under graviditete som exempel) rekommenderas att ha benen högt i sittande och inte så för långa stunder.

Bäckenbotten går ju inte att ha i högläge direkt, om du nu inte känner för att börja med någon avancerad form av gravidyoga med huvudstående som en del av övningarna… =)  Men jag tycker att det låter rimligt att träning av bäckenbottnens muskler kan motverka känslan av tyngd även om det skulle bero på åderbråcksbildning.

Jag tycker också helt oavsett att du ska begränsa tiden du står upp och försöka att redan nu sluta bära tungt.

Någonstans läste jag att besvär av åderbråck i underlivet kan kännas som värst på morgonen, vet dock ej varför. Men kanske hör detta också ihop med sex, om det är så att samlagen sker kvälls- eller nattetid? Vad vet jag?

Oavsett tycker jag att du ska ta upp samma fråga med en vårdgivare som kan göra en kontroll och ge mer riktade råd till dig. Men att knipträna och begränsa ditt stående, bärande och eventuellt även långvarigt gående är mina generella råd till dig!

 

Previous

Next

2 Comments

  • Jag hade samma problem under min andra graviditet! Inte direkt tyngdkänsla men värk i bäckenbotten, från ca samma tid. Värst var dagen efter sex, kände alltså inget under tiden eller direkt efter (inga problem efter att jag sas. roat mig själv heller). Promenera raskt gick bra medan långsamt strosande bara gick korta stunder. Många styrkeövningar fick jag sluta med men andra gick utan problem. Kan tillägga att jag var väldigt flitig med knipövningar och hade bra styrka och kontroll graviditeten igenom, mycket bättre än graviditet ett. Har också återhämtat mig mycket bra denna gång och känner mig i princip som vanligt såhär fyra månader efteråt. Jag tänkte att det kanske berodde på överspända muskler snarare än för svaga?

    • Skitsvårt att svara på, överspända muskler kan också ge inkontinensbesvär och samlagssmärta, men förstås inte alltid. Men kanske?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *