Träning efter TVT-operation

Träning efter TVT-operation

Detta inlägg handlar om träning efter TVT-operation. Detta är en operation som erbjuds många kvinnor som har ansträngningsinkontinens och där bäckenbottenträning inte har gett tillräckligt resultat. Det är ett tunt nät som sätts in och hjälper till att lyfta upp urinröret. Operationen görs i lokalbedömning och är ofta över på 30 minuter. Det kallas TVT-operation och står för Tensionsfri Vaginal Tape.

Efter operationen kommer du vara trött och känna dig medtagen i några dagar. Ditt bäcken kan kännas lite ömt och du kan ha ont i nedre delen av magen. Dessa besvär ska avklinga på 1-2 veckor.

Efter operationen bör du ha mindre eller inget urinläckage när du hostar, nyser eller tränar. Till en början kan det kännas lite svårt att tömma blåsan helt. Det kommer ta 4-6 veckor innan du känner dig helt återställd. Undvikt tat lyfta tungt och anstränga dig hårt fysiskt under den här perioden.

Ofta en förlossningsskada

Ofta är det en förlossning som har gjort att den främre vaginalväggen försvagats. I och med att den är svag blir det oftare tryck på urinblåsan när kvinnan hoppar, springer, hostar eller nyser. Den inopererade nätet ger stöd åt urinblåsan och urinröret så att urinläckage inte ska ske. Nätet växer samman med kroppens egna stödjevävnad och bildar som ett nytt ligament.

Jag har inte hittat särskilt många studier som gjort långtidsuppföljningar av dessa ingrepp, men det verkar som att omkring 75-80% av kvinnorna fortsatt är besvärsfria efter 7-10 år, och en del av de övriga procenten i alla fall har en kvarstående symtomlindring.

Behandlingsvägen

De svenska riktlinjer som jag läst uppger att en kvinna som lider av ansträngningsinkontinens första ska bäckenbottenträna intensivt i 3-6 månader för att se om hon blir besvärsfri bara genom av att stärka upp bäckenbottenmusklerna. Om besvären kvarstår ändå bör operation övervägas. Anledningen till att alla inte erbjuds en operation direkt är för att det finns en risk för icke-önskvärda komplikationer (samlagssmärta, trängningar, etc) och bäckenbottenträning är biverkningsfritt och dessutom gratis. Därför är det förstahandsalternativ. Och de allra flesta, 80%, blir besvärsfria av rätt utförd bäckenbottenträning.

Det finns en variant på operationen som kallas TVT-O, skillnaden är bara stället i bäckenet som nätet fästs.

Ta hand om dig själv hemma

  • Vila liggande när du behöver
  • Promenera dagligen, börja med 5 minuter och utöka successivt till 30 minuter om dagen. Att promenera hjälper läkningen.
  • Undvikt förstoppning, med fiberrika livsmedel eller via läkemedel/bulkmedel vid behov.
  • Ta de smärtlindrande läkemedel du rekommenderats.
  • Duscha dagligen och torka torrt utan att gnugga.

När operationen utförts får kvinnan en del restriktioner:

Lättare fysisk aktivitet så som promenader och allmänna hushållssysslor kan kvinnan göra direkt om hon så önskar och smärtan tillåter. Mer krävande fysisk aktivitet, motion och tyngre trädgårds- och hushållsarbete bör kvinnan vänta med 2-4 veckor efter operationsdagen. Ju tyngre aktivitet desto längre tid återhämtning. Jogging och löpning bör kvinnan vänta med i minst 4 veckor. För  styrketräning och tunga lyft bör kvinnan vänta minst 6 veckor. Du kan med fördel följa träningsråden i detta inlägg.

Om någon aktivitet ger smärta eller obehag är det ett varningstecken som ska tas på allvar – backa då till en mindre ansträngande nivå av aktivitet.

Kvinnan bör avvakta med samlag tills 4 veckor efter operationen, detta gäller både penetrerande samlag och andra vägar till orgasm.

Hur länge håller operationen?

Nätet håller 10-15 år och operationen i sig har inte funnits i mer än så länge – så det finns i dagsläget inte mycket statistik på hur många kvinnor som måste opereras om efter en tid.

Varför en del kvinnor behöver omopereras är inte helt känt. Orsaken till detta kan ju vara att TVT-operationen avlägsnar ett symtom (urinläckage) där en del av problemet kanske inte är löst (=svag bäckenbotten).

Det är lätt att förlita sig på att operationen har löst problemet om en blir besvärsfri. En kvinna som har haft besvär av ansträngningsinkontinens kan även i fortsättningen ha en otillräckligt stark bäckenbotten.

Referenser/vidare läsning:

TVT Sling (Tension-free Vaginal Tape)

Tension-Free Vaginal Tape Procedure: What to Expect at Home

Having a tension-free vaginal tape (TVT) operation for stress urinary incontinence

Du kan gärna läsa inläggen i en serie om träning och bäckenbotten om du önskar veta mer. 

Previous

Next

5 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *