Baksten – en tidig julklapp till oss själva

För två år sedan köpte vi en baksten från Cervera. Tyvärr så körde vi nog lite hårt med den och efter 1 ½ år så sprack den mitt itu. I och med att vi hade använt den över de rekommenderade 220 °C så kunde vi inte direkt reklamera. (Även om garantin hade täckt temperaturomfånget så ligger garantiperioden för keramikvaror på 1 år. På sätt och vis är detta vettigt eftersom fabrikationsfel, så som bubblor eller sprickor i stenen, förvärras snabbt redan vid första användningen. Har stenen klarat av 20-30 bak så är det svårt att peka på fabrikationsfel, även om man kan tycka att den borde hålla för det.)

Hur som helst. Stenen från Cervera hade gjort sitt och vi var inte direkt sugna att köpa en till lika dan i och med att vi vet att vi kommer paja den också. Den första stenen vi överhuvudtaget skaffade var ett granitblock från Bauhaus, avsett som platta till trädgården eller dylikt. Om jag minns rätt så kostade den 49 kronor och den varade ca 1 år innan den sprack. Den var riktigt bra, men den vägde ett ton och tog väldigt lång tid innan den var sval nog att ta ut den från ugnen efter användandet, så den var vi inte heller sugna på en gång till.

Så, nu kommer vi till sten nummer 3. Den beställdes igår från bagaren och kocken och är gjord av ett material som heter cordierite. Materialet ska kunna sättas direkt in i en varm ugn eller direkt på en grill och ska tåla temperaturer upp mot 1200 °C. Hur länge den varar återstår att se, men det ska bli skönt att kunna baka bagebrô (aka hönökaka original) igen och även göra pizza hemma.

image
Unboxing the stone!

Utlåtande om hur den presterar kommer allt eftersom. Kanske tillsammans med ett smarrigt recept?

Related Posts

Comments (1)

Hallå, ni vet väl att saker från Bargaren och kocken ska ni önska er i present från oss. Jag har gått förbi där så många gånger och tänkt på er, och vi har ju också försökt att ge er presenter. Ni är värda en fin julklapp hur som helst!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.