Ont i svanskotan 1 – undersökning och diagnos

Just nu har jag flera patienter pågående, både gravida och nyförlösta, som har väldigt ont i svanskotan. Det är ett inte helt vanligt problem och dessutom ganska klurigt att behandla. Jag har skrivit om svanskotesmärta en gång tidigare men har ägnat ganska mycket tid nu under julledigheten åt att läsa på ännu mer och tänkte sammanfatta lite här. Bland annat har jag läst en studie som sammanfattar de studier som finns angående behandling för smärta i svanskotan (se här).

Svanskotan är precis som namnet indikerar, slutet på vår ryggrad. Den består av fem kotsegment som fäster in mot bakersta bäckenbenet. Svanskotan är ett viktigt fäste för levator ani (muskel som ingår i bäckenbotten) och för flera olika viktiga ligament i bäckenet. Svanskotan är också belägen nära ryggens nedersta nervrötter och området är så som många vet, väldigt känsligt.

Ont i svanskotan 1 - undersökning och diagnos

Anatomiskt sett finns det beskrivet fyra olika sorters utseende på svanskotan:
1) en svagt framåtlutad svanskota med spetsen pekandes nedåt (70%)
2) en mer kraftigt framåtlutad svanskota med spetsen pekandes framåt (15%)
3) svanskotan har en kraftig framåtlutning mellan det första och det andra, eller det andra och det tredje segmentet (5%)
4) svanskotan är subluxerad framåt i leden mellan sacrum och svanskotan, eller mellan någon av svanskotans egna segment (10%)
Det verkar som att de som har typ 2,3 och 4 har större risk att utveckla långvarig svanskotesmärta utan känd orsak.

Coccydyni är samlingsbregreppet för smärta i svanskotan. Svanskotesmärta drabbar kvinnor fem gånger så ofta som män och är starkt förknippat med övervikt. Vanliga orsaker till traumatisk uppkomst av svanskotesmärta är fall på rumpan, upprepade mikrotrauman samt förlossningar. Det är dock långt ifrån alla fall av smärta kring svanskotan kan förklaras med trauma, och smärta kan upplevas kring svanskotan när den egentligen härkommer från ländryggen eller bäckenbotten.

Coccydyni karaktäriseras av smärta i sittande (framförallt på hårt underlag), smärta vid längre tids stående och smärta vid förflyttning från sittande eller stående (eller motsatt). Smärtan i sittande kommer från att svanskotan är en av tre punkter som vi faktiskt använder i vår sittbalans, tillsammans med bäckenets sittbensknölar. Sittande bakåtlutat ger mer belastning på svanskotan. Sittande rakt upp eller något framåt avlastar svanskotan. Att ständigt sitta på ett ”konsigt sätt” för att avlasta det smärtande området kan också skapa sekundära smärtor i ryggen.

Bäckenbottens roll

Bäckenbottenmusklerna fäster in i svanskotan. En del kan uppleva att smärtan förvärras vid tarmtömning eller samlag.

Instabilitet i svanskotan kan vara en sekundär effekt av trauma mot området. Detta kan ge upphov till inflammatoriska processer som kan vara en del av förklaringen till att en del personer får kronisk värk. Personer som får svanskotesmärta inom en månad efter en traumatiska händelse lider oftare av en instabil svanskota än de som inte får symtomdebut förrän längre tid efter ett eventuellt trauma.

Icke-traumatisk uppkomst av svanskotesmärta kan vara långvarigt sittande, överspändhet i bäckenbotten eller i mer ovanliga fall kan smärtan skapas av cancer eller infektioner. Därav är det viktigt att du söker vård om du får besvär från svanskotan utan känd orsak som inte går över inom ett par veckor.

Hur sätts diagnosen coccydyni?

Diagnoskriteriet är smärta som kommer från svanskotan. Först behöver vårdgivaren utesluta rygg- och bäckenledssmärta. Sedan måste det göras en direkt undersökning av svanskotan, genom analen. Även om du som patient berättar att smärtan kommer från svanskotan behöver vårdgivaren verifiera detta genom denna förhållandevis obekväma undersökning. Det finns nämligen en del andra saker i området som kan ge liknande smärtor. Bäckenbottenmusklerna och rumpmusklerna obturator internus och gluteus maximus, bland annat. Att ta reda på exakt vilka strukturer som smärtar är en viktig del i att kunna lägga upp en behandlingsplan.

Om du ska besöka en vårdgivare för att få din svanskota undersökt, var då redo att svara på följande frågor:

 • Vad tror du själv att orsakar smärtan?
 • Vad gör besvären bättre?
 • Vad förvärrar dina besvär?
 • Berätta om dina graviditeter och förlossningar – bäckensmärta, förlossningsförlopp, efterförlopp…
 • Berätta om eventuella symtom från blåsa och tarm. 
 • Berätta om eventuella symtom i samband med sexuella aktiviteter
 • Analysera gärna också ditt eget sittande  – sitter du ofta med korsade ben, i skräddare, halvskräddare… och vilket ben brukar vara överst eller böjt? Vad händer med ryggen och hållningen överlag? Berätta om något av detta kan höra ihop med mer eller mindre smärta för din del. 

Var också beredd på att först ta av dig i underkläder och få rygg, höfter och bäcken undersökta. För att få en bra koll på musklerna i bäckenbotten och svanskotan  är det bra att genomgå både en vaginal och en anal undersökning.  Förklara dina premisser för vårdgivaren från början. Be denne göra allt vad den kan i undersökningsväg inom dina uppsatta gränser vad gäller vilka undersökning du kan tänka dig vara med om.

Svanskotan under graviditet

Under graviditeten händer en rad förändringar i kroppen. I bäckenet sker en uppmjukning och breddning som syftar till att underlätta barnets passage genom förlossningskanalen. Mer om bäckenets förändringar här och här . Redan i det här skedet kan svanskotans små leder bli uppmjukade och få en ökad rörlighet och risk för smärtuppkomst. Bäckenbotten påverkas också av graviditeten och detta kan skapa ett drag och tryck på infästningen av bäckenbottenmusklerna i svanskotan.

Svanskotan under förlossning

Förlossningar är en förhållandevis vanlig orsak till trauma mot svanskotan. En del kvinnor har känningar av detta upp till ett år efter förlossningen. Mer om detta i mitt första inlägg som jag länkade till i översta stycket.

Ont i svanskotan 1 – undersökning och diagnos

Summeringen från detta inlägg är att det inte måste vara själva skelettdelen svanskotan som gör ont, även när det känns som just det. Det finns muskler och nerver i området som kan ge ungefär samma smärta. Du kan behöva bli ordenligt undersökt av både läkare och fysioterapeut för att hitta smärtorsaken och få en effektiv behandling.

Previous

Next

17 Comments

 • Pingback: Ont i svanskotan 2 - behandling - BakingBabies
 • Ok, hej igen Mia! Kollar in din/er blogg först idag efter mitt besök hos dig. Coccygodyni var ju den diagnos jag fick som jag berättade om, men som sagt blivit bättre. Intressant läsning. Tacka Gud för det då det hade varit lite mycket annars. Att jag blivit bättre alltså. Hur som helst! Kul att jag hittade hit. Jag kommer läsa MYCKET! Är själv väldigt intresserad av alla de slags åkommor som drabbar oss vid graviditet och förlossning. Är förhoppningsvis lite mer påläst tills nästa gång vi ses! Tack för idag och för ditt engagemang kring detta! Hälsningar Pernilla

 • Hej Mia, ville bara säga att jag tycker att du är extremt proffsig och duktig! Du lyssnar och gör det du kan för att hjälpa. Jag beundrar ditt engagemang i kvinnohälsa och ville bara säga att det verkligen behövs fler som dig! Mvh Mika

 • Hej! intressant inlägg och det ger mig hopp .. då jag upplever att jag efter min senaste förlossning har ont i svanskotan, vilket gör det svårt för mig att sitta bekvämt och längre stunder.
  Vart ska jag vända mig i första hand för att få bli undersökt, vårdcentralen?

  tack på förhand
  mvh jenny

 • Hej Mia! Jag har nu snart 13 månader efter förlossning fortfarande fruktansvärt ont i min svanskota. Får ingen hjälp och vet inte vad jag ska ta mig till. Hade extrem foglossning under graviditet och efter, är heltidssjukskriven fortfarande pga bäckensmärta. Antar att bäckensmärtan och svanskotesmärtan har samband, men jag blir bättre och bättre (även om det går extremt sakta) vad gäller foglossningen, men upplever att det nästan blir värre i svanskotan. Gör du både dessa vaginala och anala undersökningar? Hälsningar Sandra

  • Ja det gör jag. Ofta tycker jag att kombinationen bäckensmärta och svanskotesmärta hör ihop med problem med överspänd bäckenbotten. Har du läst något inlägg här om det?

   • Tack för svar! Ja, jag har lusläst din blogg 🙂 så har läst en del om det. Fick faktiskt också det bekräftat av en gynekolog att jag har spända muskler i bäckenbotten. Jag har kommit fram till att jag för att parera smärtan i bäckenet har gått med ett ständigt knip i bäckenbotten och rumpa! Men att försöka slappna av är otroligt svårt, jag kommer på mig själv med att spänna mig så fort jag står upp. Och tar jag av mig bäckenbältet får jag ännu ondare i svanskotan, så måste ju också vara någon instabilitet där runt? 🙁 skulle vilja boka ett besök hos dig, men måste klara av att resa väldigt långt.

  • Det är ju långt ifrån alla som jobbar med svanskotor, men ändå finns det ett gäng. Jag vet att det finns en på rehab i Liljeholmen bland annat. Lättast är att ringa runt och fråga på de rehabmottagningarna som finns närmast där du bor eller jobbar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *