Barn och skärmtid 2

Jag skrev ett första inlägg om barn och skärmtid för över ett år sedan. Läs gärna det till att börja med om du är intresserad av ämnet.

Barn och skärmtid 2

Jag vill börja med att be er att försöka läsa detta icke-dömande och pekpinns-fritt.

Våra barn ser på TV. Vi är dock restriktiva vad gäller mängderna och i valet av program.

Under helgerna umgicks vi en del med familjer i vår omedelbara närhet som har en helt annan syn på TV och skärmanvändning än oss. Jag kände det som att vi var var konstiga, kantiga och hårda föräldrar som reglerade våra barns skärmtid så pass hårt i jämförelse med andra. Därför har jag läst på en del. För att rättfärdiga mitt eget beteende och våra val vad gäller våra barn? Absolut. Därför är jag medveten om min egen bias i detta. Diskutera gärna emot och ifrågasätt!

Jag har  läst studier i en medicinsk databas. Det betyder att det är en medicinsk vinkel på detta. Det finns säkert bra och intressant forskning utifrån psykologi, pedagogik, språkinlärning etc. Om du som läsare har annan input, kommentera gärna och komplettera!!

Stillasittande

Den medicinska världen närmar sig ämnet barn och skärmtid utifrån begreppet ”sedentary behavior” . Det vill säga beteenden och aktiviteter som är stillasittande eller stillsamma till den gräns att det är skadligt för hälsan. Det finns tydliga samband mellan barns fysiska aktivitetsnivå och skärmtid. Skärmtid är ofta synonymt med låg fysisk aktivitetsnivå. Det blir således en motsats till fysisk aktivitet och fysisk lek. Föräldrars beteenden, både vad gäller skärmanvändning och fysiska aktivitet, är viktiga i förebildssyften.

Om föräldrar

 • uppmuntrar sina barn till fysisk lek
 • ger dem förutsättningar för fysisk aktivitet (idrottsaktiviteter)
 • sätter gränser för skärmanvändande
 • tittar på TV tillsammans med barnen
 • undviker skärmar vid måltider

påverkas barns fysiska aktivitetsnivå positivt.

Barn som har begränsad skärmtid från sina föräldrar spenderar mer tid utomhus än andra barn. Föräldrarnas egen TV-tid avspeglas i barnens TV-tid – om föräldrarna tittar mycket på TV kommer barnen troligen också få göra det.

Det verkar gå en gräns vid ungefär 1 timme om dagen. Mer skärmtid än så ökar risken för depression bland barn och unga med. Ju fler timmar framför en skärm desto högre risk. Som ni ser på bilden nedan verkar 0-2 timmars skärmtid per dygn vara förknippat med en lägre risk för depression och lägst risk är kring 1 timme per dag.

Orsak och verkan?

Dock är ju sambanden inte hela klarlagda vad gäller orsak och verkan. Kollar deprimerade barn och ungdomar mer på TV eller är det TV som orsakar en depression? Forskarna för studien menar att en lagom dos av skärmtid kan ha en positiv effekt på läs- och språkförståelse och att skärmtid på så sätt blir fördelaktigt för studier och sociala beteenden.

När jag skrev mitt första inlägg på ämnet kände jag mig rätt kritisk till råden angående att barn under två inte ska se på TV/använda skärmar alls. Det finns faktiskt inte något riktigt vetenskapligt stöd för just dessa åldrar. Jag hittade nu en systematisk översikt som handlade om barn under tre. Det får väl kanske ändå klassas som ”good enough” i sammanhanget…

Denna studie uppger i sin vetenskapliga bakgrund att 68% av alla amerikanska barn under två tittar ändå på TV. Snittet på tid spenderad framför TV/skärm var ca 2 timmar om dagen. Amerikanska ettåringar spenderar i snitt 10 timmar i veckan framför skärm och tvåringar 15 timmar. De hänvisar också till en studie som citeras som följer

”high levels of screen time in early childhood also appear to negatively impact academic and social outcomes in the long term” 

Jag lyckas dock inte helt läsa ut gränsdragningen när TV tittande klassas som ”high level”. Kanske är det över två timmar per dag?

Jag tycker fortfarande inte att jag kan läsa ut vad som skulle göra TV för yngre barn än 2 år så pass farligt att det helt bör undvikas.

Amerikanska barnläkarsällskapet

Amerikanska barnläkarsällskapet ändrade nyligen rekommendationerna. De la till att  ”interactive media for children under 2 years is acceptable for 30 to 60 minutes a day.” Att läsa för ett barn på en skärm är inte så väldigt annorlunda mot att läsa i en bok.

Även den systematiska översikten om barn under tre sågs ett samband mellan mammans TV-tittande och barnets. De kunde dock inte dra några slutsater om pappornas TV-tittande för det var med i så få studier att det inte gick att dra några slutsatser. Depression och stress hos mamman var också faktorer som bidrog till ökadeTV-tittande hos barn. Forskarna anser sig inte veta tillräckligt mycket om detta för att kunna dra några slutsatser om varför.

Föräldrar och barn

Det verkar som att sambandet mellan föräldrarnas TV-tittande och barnens TV-tittande är väldigt vetenskapligt klarlagt. Det verkar vara en annan sak med (dator)spelande, där barnens användande av detta kan vara helt oavhängigt från föräldrarnas vanor. Det verkar vara en negativ faktor för barnens skärmanvändande om familjen äter mat framför TV:n.

När allting adderas sammans får amerikanska barn en total på ca 5-7 timmars skärmtid om dagen. Så mycket skärmtid riskerar att ge barn insomningssvårigheter, ökar risken för koncentrationssvårigheter dagtid och risken för övervikt i vuxen ålder. Risken för övervikt handlar dels om stillasittandet, men också om att reklamen som sker skärmtiden handlar om extra kaloririka livsmedel.Det är också svårare att känna mättnad om en person äter framför TV:n då mättnadskänslan störs av alla andra intryck.

Jag fortfarande inte övertygad om att barn under två absolut inte ska utsättas för skärmar och TV. Jag tycker fortfarande att bevisen för att det skulle vara direkt skadligt är för vaga. Däremot känner jag mig stärkt i vårt ställningstagande om begränsad skärmtid för barnen och vårt förhållningssätt kring omständigheter runt omkring TV-tittande och app-grejande  (aldrig vid matbordet, alltid åldersanpassat utvalt etc). Någon bokaffär har väl som slogen ”att läsa är att resa” och jag tänker att det aldrig kan bli motsvarande resa av att kolla på TV… eller jo, TV-spel kan ju nästan det. Men i alla fall, läsning går alla dagar i veckan framför skärmtid i vår familj.

Sammanfattningsvis lite tips för att minska/hålla nere på barnens skärmtid:

 • Undvik TV eller andra skärmar i barnens sovrum
 • Undvik skärmar under måltider
 • Undvik att äta och se på skärmar samtidigt
 • Undvik att ha på TV:n som sällskap eller bakgrundsljud
 • Bestäm i förväg vilka program som ska ses och under vilken tid. Ställ in ett alarm som säger till när tiden är slut.
 • Prioritera regelbundet familjeaktiviteter som involverar alla i fysisk aktivitet
 • Håll räkningen över barnens tid framför skärmar. Ha minst motsvarande tid i fysisk aktivitet
 • Var ett bra föredöme och minska din egen skärmtid (gulp…)

Vad tänker du om detta? Hur gör du med ditt/dina barns skärmtid?

Referenser:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26552416

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26317685

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26231111

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26212631

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25874123

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25129567

Previous

Next

7 Comments

 • Uppdatersdes inte de amerikanska riktlinjerna någon gång ganska nyss och blev mer liberala för skärm till längre åldrar?

  Och rent praktiskt, hur överlever man som förälder omskärmtiden inte är tydligt reglerad – det känns som enda sättet att inte drunkna i tjat.

  Vi har fortfarande ingen skärmtid till vardags för 2,5åringen och just nu är drn allra främsta anledningen att jag väljer bort det är att då slipper vi allt tjat. Och så blir det superlyxigt att se på något vid speciella tillfällen som hårklippning och långa resor.

  Fast just nu har gravidhjärnan och tvååringen gemensamt slarvat bort surfplattan… ajaj…

 • Sånt där funderar vi mycket på och testar olika strategier… Vi har en bebis, en åttaåring och en femåring. Mycket tjat om att få spela här hemma… Men just nu har vi infört spelfri-dag och speldag, fast på speldag är det absolut inte obegränsat. På spelfri-dag blir det heller inte en massa tv-tittande.

  Vad jag känner är att spelande (minecraft tillexempel) är mer okej än tv-tittande, men för mycket spelande kan göra det svårt att komma igång med lekfantasin, därför skickar vi ofta in dom på rummet för att leka med alla tusen legobitar 🙂 och att läsa på kvällen försöker vi hålla hårt på på vardagskvällar och söndagar. På fredagar och lördagar blir det film-mys hela familjen och senare läggning.

  Låter ju som ett bra upplägg känner jag när jag läser vad jag skrivit, men tycker ändå att det är en ständig kamp mot tjatet ibland och att det skulle vara enklare utan iPad och Playstation… Men det har ju ”alla andra ungar” nuförtiden… Vilket i-landsproblem jag har känner jag… :-/

  • Vem är jag för att säga nåt, men: låter väl väldigt balanserat och genomtänkt! Kan verkligen tänka att det här är ett problem som växer med barnens åldrar? Joseph som vuxit upp med mycket tv-spel tidigt, de hade äggklocka och slut på minuten, typ. Jag tänker spontant att vi nog kommer ha odiskuterbara tidsgränser, bara för att kväva tjat i sin linda. Men har å andra sidan ingen aning om hur det blir med äldre barn i hushållet.

 • Vi ger aldrig efter för tjat vad jag kan minnas, men tjat blir det ändå. Kan jag få spela? Är en vanlig fras…. Besvaras med nej eller ja och det är väl just det att det ibland är ja som gör att dom väldigt ofta frågar 😉

 • Vi kör ofta med ”en halvtimme var” men helt ärligt kan det vara svårt att komma ihåg ibland och då händer det att en halvtimme blir en timme… Inser att det här med att vara konsekvent är svårast… Vissa dagar har det blivit mer spelande om det är ett nytt spel i julklapp tillexempel eller om nån är sjuk… Det är nog det som gör att frågan om att få spela ofta ställs… För flytande ”ramar” ibland? Värt att tänka på 🙂

 • Ja det stora i vår familj blir nog att begränsa vi vuxnas skärmanvändande. Sambon är som klistrad vid sin dator (plugg) och sen är tv:n gärna på. Min telefon ligger alltid nära till hands..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!