En rubriksättning går bananas..

Senaste veckorna har det florerat länkar i sociala medier till populärvetenskapliga artiklar med temat ”en förlossning är jobbigare än ett maraton”. Fler än jag har sett dem, eller hur?

JAG STÖR MIG SÅ MYCKET.

Artiklarna handlar om, och hänvisar till, intervjuer med forskarna bakom studien jag skrev om i inlägget om att förlossningsskador är ungefär samma lika som idrottsskador.
Jag utvecklade sedan temat med inlägget om levatorskador.

Och grejen med det här, det är ju att skadorna uppstår när bäckenbotten sträcks ut, med stort tryck, kanske under stort belastning och med en snabb hastighet.

Det vill säga, förlossningsskador bör i så fall jämföras med högvålds- och höghastighetsskador. Skulle faktiskt inte tro att likheten är särskilt stor överhuvudtaget med belastningsskador som sådana som kan uppstå vid maraton. Och det har inte heller forskarna påstått, det måste vara en vetenskapsjournalist någonstans som tyckt att det var en skojig jämförelse. En jämförelse om förlossningar och maraton, i och med att det är en jämförelse i folkmun, som sedan fick bli en slagkraftig rubrik.

Och sedan har den första artikeln skrivits om och kopieras och blivit viral, och det häftiga och nya från studien har liksom gått förlorat.

Jag vill ändå hävda att det är av vikt och värde för alla kvinnor världen över att förlossningsskador blir uppmärksammade och igenkända som helt ”vanliga” (men något mer komplicerade) muskuloskelettala skador. Det är ju bra mycket ”häftigare” att gnälla över sitt löparknä på kafffrasten än att prata bäckenbottenskador…

Att få bort tabun och stigman om kvinnors förlossningsskador, det borde vara viktigare än än att sprida felaktiga uppgifter om att förlossningar är jobbigare än maratonlopp.

För den jämförande studien är ännu ej vare sig genomförd eller publicerad, vad jag vet.

Och här sitter jag och stör mig. Alla missar liksom det viktigaste här!

Previous

Next

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *