Toad in the hole

Vi har brittisk vecka den här veckan, 5 av 7 rätter är brittiskinspirerade. Dagens rätt, ”Toad in the hole” är engelsk… och ja… hur ska jag uttrycka detta.

En del av mig tycker att den här rätten är GENIALISK. God, enkel, korv och pannkakefluff och ganska kladdfri – en HELT PERFEKT barnrätt. Kladdfri menar jag i jämförelse med typ ris eller quinoa eller något annat smått elände.

Och ja, den andra delen av mig känner… tja… pannkaka OCH korv, kan liksom inte bli så mycket sämre… Att jag dessutom inte ens orkade ta fram en grönsak till gör ju det hela… Ja ni fattar. 

Men löksås, lök är ju typ ändå en grönsak… Hah. Inte för att barnen åt ett uns av det…Barnen åt med ketchup.

Dagens Toad in the hole gjorde jag delvis i muffinsplåt och delvis i stora (hjärtformade) muffinsformar av silikon. Silikonformarna vann med hästlängder med minst fastnat i botten.

Ingredienser:

  • 1 paket med fyra smala chorizo
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 tsk salt
  • 3 dl mjölk
  • 4 msk rapsolja

Gör såhär:

  1. Blanda mjöl och salt i en stor skål. Knäck i äggen och rör ner mjölken lite i taget, för att undvika klumpar. Vispa smeten helt slät. Såhär långt kan du med fördel förbereda, vi gjorde smeten i går kväll och gjorde toadsen idag till middag.
  2. Sätt på ugnen på 200 grader. Skär korvarna i prinskorvslånga bitar. Jag delade våra 4 korvar i vardera 4 bitar, då räckte det till  16 toads.
  3. När ugnen är varm häller du lite olja i botten av varje form och försöker ställa korvbitarna som en stubbe i mitten. Ställ in oljan och korven att hettas upp i några minuter.
  4. Ta ut och skopa upp smeten, ca 0,75 del i varje form om muffinsformarna rymmer ungefär 2 dl.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills toadsen blivit fina, gyllene och fluffiga.

Onion gravy:

  • 1 stor lök skivad tunt.
  • 75 gr smör
  • 1 msk idealmjöl
  • 2 dl kraftig buljong, jag körde med ekologisk köttbuljong
  • 1 rågad msk Dijonsenap
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk Worcestersauce
  • 1 msk vinäger
  • Salt och peppar

Fräs den tunnt skivade löken på medevärme tills den får en gyllene färg, men inte är bränd. Tillsätt smöret och låt det smälta, pudra över mjölet och blanda runt. Häll över buljong, vin och tillsätt senap och worcestersås och låt koka upp. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Låt såsen sjuda tills den tjocknat, ca 5 minuter.

Okej, helt ärlig. Jag tyckte att det här var asgott. Och superenkelt. Jag ska minnas det här och ha som ess i rockärmen en dag när jag och barnen behöver en treat till middag.

Toad in the hole

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *