Att ta bort hela klabbet

Hysterektomi

Att ta bort hela klabbet.

En kollega kom in i mitt rum häromdagen och frågade om jag hade tid en stund. Hon berättade att en kvinna hon kände nyss hade fått sin livmoder bortopererad på grund av mångåriga besvär med endometrios och att informationen om livet efter operationen saknade många viktiga beståndsdelar. När hon frågade om huruvida hon skulle bäckenbottenträna efter operationen fick hon bara vaga, men ändå nekande svar. Min kollega tyckte att detta lät märkligt och kom för att fråga om hur jag tänkte om saken.

För ett tag sedan kom jag också i kontakt med en diskussion i ett kommentarsfält där det pågick en diskussion högt och lågt om inkontinens. En gravid kvinna som drabbats av inkontinens under graviditeten skrev att hon hoppade på att kunna ta bort hela alltihopet när hon var klar med barafödandet. Det här satte igång mina tankar.

Eftersom jag inte hade några tydliga svar till min kollega, och eftersom jag ville veta hur det står till med livmoderns uppgifter efter de fertila åren har jag sökt information och läst studier. Jag har läst på och kommer försöka svara på följande frågor, och några fler.

Frågor jag ställt mig

  • Finns det några fördelar med att ta bort livmodern efter att den klarat av sina barnaalstrande uppgifter?
  • Har vi någon annan nytta av vår livmoder och våra äggstockar, utöver det här med att vara fertila?
  • Vad händer när livmodern tas bort?
  • Påverkar en ”hysterektomi” (som livmoderborttagning heter på medicinskt språk) risken för inkontinens och eller framfall?

Det här det inledande inlägget i en serie inlägg, läs gärna de andra också:

Att ta bort livmodern; livet efteråt

Att ta bort livmodern; operationen

Att ta bort livmodern; träning efteråt

Previous

Next

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *