Att ta bort livmodern – livet efteråt

Att ta bort livmodern – livet efteråt

Att ta bort livmodern och livet efteråt. Livmoderborttagning görs alltid på väl avvägda grunder och de flesta kvinnor blir besvärsfria från besvären som orsakade att livmodern togs bort. Dock medför operationen en viss risk för nedsatt funktion kring urinblåsan och förmågan att hålla tätt. Urinblåsan är delvis förankrad i livmodern och när livmodern tas bort förändras anatomin något i bäckenet. 2 % av alla kvinnor som har opererat bort livmodern behöver senare genomgå en operation för ansträngningsläckage, detta är en fördubblad risk jämfört med kvinnor som har sin livmoder kvar.

bäcken 004

Knipträning är viktigt

Därför är det viktigt att fortsätta med knipövningarna för all tid. De allra flesta har möjlighet att minska sina symtom av urinläckage genom bäckenbottenträning. Bäckenbottenträning gör att muskelplattan som lyfter urinblåsa och tarm blir tjockare och och starkare, vilket innebär ett mer stabilt stöd för de organ i bäckenet som du har kvar. Eftersom det nu finns ett tomt utrymme där livmodern tidigare suttit ökar risken för att urinblåsan, tarmen eller livmodertappen (om de finns kvar) att falla ner och bukta ut genom vaginalöppningen.

Undvik förstoppning

Förstoppning lägger onödig belastning på bäckenbotten – sök hjälp om du ofta behöver krysta kraftigt när du bajsar. Kanske hos en läkare, dietist eller sjukgymnast. Även långvariga hostor kan skapa en överbelastning i bäckenbotten som inte är föredelaktig för kvinnor med ökad risk för framfall. Även repetativa tunga lyft kan vara klokt att undvika.

Återgång till samlag

Återgång till sex och samlag handlar om hur väl området läker och när kvinnan själv känner att lusten återkommer. De flesta rekommenderas att vänta ungefär 6 veckor.

För en kvinna som har problem med smärta och stora blödningar kan en livmoderborttagning medföra stora positiva skillnader i livskvalitet och förenkla livet. Men det är en stor operation som inte sker på lösa grunder, och det finns ingen vettig anledning till att ta bort livmodern i enbart preventivt syfte (som någon skrev i ett kommentatorsfält jag såg för ett tag sedan). 

Hormonbalansen

Äggstockarna är endokrina könskörtlar och producerar fem viktiga hormoner varav de viktigaste är östrogen och progesteron. När livmodern inte länge behövs i barnaalstrande syfte skulle den egentligen kunna tas bort utan större förlust rent funktionsmässigt, men när det gäller livmoderborttagning är det den förändrade anatomin som kan orsaka komplikationer längre fram. Äggstockarna fortsätter att vara viktiga hormonproducenter även efter klimakteriet och en kvinna utan äggstockar kan behöva fortsätta med hormonersättande läkemedel.

Om du vill läsa mer vill jag tipsa om detta blogginlägg och detta forum. Båda är på engelska, men väldigt bra.

Referensläsning:

Risk factors for vaginal prolapse after hysterectomy.

Stressinkontinens efter hysterektomi – ökad risk men lätt att åtgärda

Pain Characteristics after Total Laparoscopic Hysterectomy.

 

Det här en del av en serie inlägg, läs gärna de andra också:

  1. Att ta bort hela klabbet
  2. Att ta bort livmodern; operationen
  3. Att ta bort livmodern; träning efteråt

 

 

 

Previous

Next

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *