Att ta bort livmodern – operationen

Att ta bort livmodern – operationen

Hur går en hysterektomi till?

Operationer där livmodern avlägsnas är den vanligaste förekommande stora gynekologiska operationen i Sverige, kejsarsnitt borträknade.

Det finns olika skäl till att operera bort livmodern. På medicinskt språk kallas detta hysterektomi, hyster= livmoder, ektomi= borttagning. De vanligaste orsakerna är besvärsgivande myom (=muskelknutor) i livmodern, blödningsrubbningar, endometrios eller cellförändringar (god- eller elakartad cancer). Att ta bort livmodern är aldrig första behandlingen utan patient och läkare har ofta försökt med flertalet andra behandlingar innan detta kommer på tal. Grundinställningen från medicinskt håll är att aldrig ta bort friska organ och detta ses som en utväg när andra behandlingar inte gett tillräckligt gott resultat.

Hysterektomier görs genom att antingen ta bort enbart livmodern, eller både livmodern och livmoderhalsen och ibland även äggstockar och äggledare. Det är vanligare att ta bort äggstockarna om kvinnan redan är i klimakteriet, hos yngre kvinnor sparas ofta dessa om möjligt då de har en viktig del i hormonbalansen i kroppen.

De flesta blir helt bra efter en hysterektomi från de symtom som ledde till operationen. Operationen är vanlig och anses vara stor men i de allra flesta fall okomplicerad.

 • Lapraskopisk hysterektomi

Betyder titthålskirurgi och ger smärta och viss infektionsrisk, men i liten utsträckning. Kvinnan får nedsatt arbetsförmåga och blir sjukskriven i 2-3 veckor om hon har ett fysiskt lätt arbete, och från tyngre arbeten 3-4 veckor

 • Vaginal hysterektomi

Är när operationen sker genom vaginalöppningen och medför ett visst bukobehag samt ökad risk för urinvägsbesvär.  Kvinnan får nedsatt arbetsförmåga och blir sjukskriven från lättare arbeten i 2-3 veckor, och tyngre arbeten 3-4 veckor.

 • Abdominell hysterektromi

Är när operationen sker genom ett snitt i magen, ofta på samma sätt som vid ett kejsarsnitt. Detta är en stor operation och ger smärta och medför en viss infektionsrisk och ger kvinnan nedsatt rörlighet efter operationen. Nedsatt arbetsförmåga till lättare arbeten i 3-4 veckor, och tyngre arbeten 4-6 veckor.

Rehabtid

Efter 4-6 veckor är såren fullständigt läkta, kortare tid för titthålskirurgi och vaginala operationer och den längre tiden för bukoperationen.

Bra och tydlig information på engelska finns även här:

 

Referenser:

SFOG: Hysterektomi vid icke-maligna tillstånd

Socialstyrelsens rekommendationer om sjukskrivning

Guidelines for postoperative care in gynecologic/oncology surgery: Enhanced Recovery After Surgery (ERAS®) Society recommendations — Part II

Det här en del av en serie inlägg, läs gärna de andra också:

 1. Att ta bort hela klabbet
 2. Träning efter hysterektomi
 3. Livet efter en hysterektomi

Frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Berätta!!

Previous

Next

8 Comments

 • Jag gjorde en vaginal hysterektomi i mars 2015 (46 år gammal) pga ett stort myom som orsakade hemska blödningar, och de tog bort allt utom äggstockarna. De sparades för att jag inte skulle hamna i klimakteriet. Tyvärr så gjorde jag det ändå. Vad kan detta bero på? Har alltid undrat och fick aldrig svar från sjukvården på detta.

  • Det kanske är så som det skulle blivit ändå?
   Den vanligaste åldern för sista mensen är vid typ 50 års ålder, men det är vanligt att ha sin sista mens från 40 till 57 års ålder.

 • Ni som gjort vaginal hysterektomi, hur känns det efteråt? Står på kö till en op och är lite nervös inför den men vill ändå inte stå över pga mina stora blödningar som kommer av myom. Blöder man mycket efteråt? Har man mycket ont.

  • Hej, gjorde en lapraskopassisterad vaginal hysterektomi för 3 veckor sedan pga myom samt en stor cysta på ena äggstocken. (Har därför tagit bort allt). 1:a veckan är lite jobbig med smärta från såren på magen, gör dom bara vaginal operation slipper du det. Hade lite ont i vad jag förmodar är slidtoppen, men efter en vecka kunde jag sluta helt med smärtstillande. Har knappt blött något alls, lite första dygnen men sedan bara som en blodig flytning 2 v. Nu efter 3 v känner jag mig nästan återställd, såhär i efterhand tycker jag att det gått över förväntan! Hoppas det går bra för dig, kommer kännas skönt att slippa dessa jobbiga blödningar. Lycka till!

 • Jag opererades i torsdags morgon och va på benen direkt efter bedövningen i ryggmärgen släppt! Har inte haft ont eller blödigt:) det va vaginal operation som tog 45 minuter! Äggstockarna är kvar, men livmoder och tappen borta. Allt har gått super bra och det ända som känns är lite mensvärk som jag äter alvedon och ibumetin för! Lycka till!

 • Tack för svar! Fick gjort min op den 9/5 och mår förvånansvärt bra. Får hindra mig själv att inte bära hoppa osv. Vill inte att det ska läka fel. Blev sjukskriven i 4 veckor pga tungt arbete.
  Blödde endast dem 2 första dagarna ( blev op endast vaginalt) så jag är mycket nöjd med hur det blivit.
  Kram till alla kvinnor som får genomgå detta. Men som jag säjer till alla som frågar hur det är: det kan bara bli bättre än det var, så stå på er alla kvinnor som lider av stora blödningar lr några andra problem med livmodern. Behöver ni inte den längre så ta bort den. Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *