Gördlar efter förlossning – min sjukgymnastiska slutsats

Ska jag använda gördel efter graviditeten?

Gördlar efter förlossning – min sjukgymnastiska slutsats. Min personliga erfarenhet är att det var krångligt att ha en gördel efter kejsarsnitt. Jag själv har haft denna gördel och problemet med den var att den inte alls stannade på plats så långt ner som jag ville ha den, utan bara gled upp. När jag youtubade som hastigast hittade jag flera stycken kvinnor som glatt delade med sig av sina positiva erfarenheter av gördlar, och min mycket ovetenskapliga uppfattning är nog att det finns postpreggokroppsformer som funkar bättre och sämre för gördlar, och jag nog tillhör en av de sämre.  Jaja, nog om min egen erfarenhet.

Min fysioterapeutiska slutsats

Efter att ha jobbat med denna miniserie inlägg och läst studier och googlat runt är min slusats att gördlar inte är enbart bra, eller enbart dåliga.

Jag tror definitivt inte att alla kvinnor ska ha en gördel efter en graviditet. Det verkar finnas vetenskapligt stöd för att en gördel kan fungera bra efter en bukoperation, och i så fall för att möjliggöra att komma på benen tidigt samt att öka känslan av trygghet då gördeln ger ett stöd. Det finns bara evidens för att detta stöd är till någon hjälp i det akuta skedet, kanske bara första veckan.

Frågan om gördlar ökar trycket på bäckenbotten är inte helt besvarad, kan jag tycka. Det verkar som att de elastiska gördlar som kommer på tal för en postpreggomage inte påverkar buktrycket så pass mycket att bäckenbotten skulle få en skadlig tryckökning på sig. Kanske att en längre tids användning av en gördel har en långsiktig negativ effekt på bäckenbotten, men detta är bara en tanke.

Det finns även andra argument för att det inte är något vidare bra att använda en gördel någon längre tid. Det är ju att gördeln i sig ”tar över” en del av magmusklernas stabiliserande uppgifter och att det totalt sett är viktigare att träna upp sina muskler. Det finns heller inga evidens för att en gördel påverkar en magmuskeldelning positivt, utan även i detta sammanhang är rätt doserad magträning viktigare.

Individuella faktorer spelar in

Om en kejsarsnittad, nyförlöst kvinna som vet med sig att hon brukar bli så pass stressad av smärta och obehag i kroppen att det kan vara svårt att komma igång just en den anledningen. En gördel kan användas som ett hjälpmedel den första tiden. Den har sedan ingen större positiv effekt. När jag kollar runt på bilder på olika gördlar är det någon lik denna som jag skulle vilja rekommendera. Den är uppenbart mer anatomiskt uppbyggd och syftar också till att ge stöd – inte att dra åt. En sådan slags gördel skulle jag alla gånger rekommendera till någon som gärna vill ha en gördel efter ett kejsarsnitt. Den verkar också ha fler användningsområden, att ha på som avlastning korta stunder under en episod av akut ryggsmärta til exempel.

Och då är ju den mer konkreta frågan om det är värt att investera i en gördel för en veckas användning?

Ja, vad säger du?

(Det här är sista delen i en serie inlägg om gördlar, läs de övriga inläggen här, här och här). 

Previous

Next

3 Comments

 • Hej!

  Tack för en fin blogg! Jag har en magdelning på ungefär 4 centimeter (tre fingrar), tre månader efter ett akutsnitt och funderar på hur jag ska hjälpa magen att dra ihop sig. Vi har en ganska tung bebis så jag funderar på att skaffa en maggördel att ha när jag är hemma med och lyfter omkring och bär honom. Eller är det för sent med gördel efter tre månader?

  Återigen, tack för att du delar med dig av dina kunskaper och erfarenheter!

  Allt gott!
  Mia

  • Hej! Jag kommer publicera ett inlägg om magmuskeldelningar till helgen, då passar jag på att nämna det här med gördlar. Läs det, och tycker du inte att du får tillräckligt svar så fråga vidare då! Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *