Vanliga fel vid bäckenbottenträning

Varför ger inte min knipträning önskad effekt?

Vanliga fel vid bäckenbottenträning. Någonstans mellan 20-30% av alla kvinnor kniper ”fel” när de ska bäckenbottenträna. Idag tänkte jag berätta mer om hur det kan vara när någon ”kniper fel” och ge lite tips för hur du kan få ut mer av din bäckenbottenträning.

En kvinna som gör ”fel” när hon bäckenbottentränar kanske…
 • Kniper med skinkorna. 

Ganska ofta frågar jag patienter ”hur gör du när du kniper?” och menar då att jag är intresserad av deras beskrivning på hur de utför ett knip. Om de de kniper ihop skinkorna där de sitter så att de i praktiken lyfter lite från stolssitsen, då anar jag ugglor i mossen. Om du kniper med skinkorna när du ska knipa, kan det hända att du inte ens hittat till bäckenbottenmusklerna.

 • Håller andan

Om du behöver hålla andan när du kniper är knipen hyfsat oanvändbara. Du vill kunna använda knipet när du ska utföra aktiviteter i stående, gående och pratar – sånt som typ aldrig gör medan du håller andan. Det kan behövas en hel del träning, men du ska i praktiken kunna knipa och prata samtidigt.

 • Krystar istället för lyfter

Den vanligaste vardagliga aktiviteten där vi mer eller mindre medvetet använder vår bäckenbotten är när vi ska bajsa, och då för att trycka på utåt. När du bäckenbottentränar vill du göra det absolut motsatta, lyfta bäckenbotten inåt. Långvarigt, frekvent återkommande och hårt krystande kan i sig vara en orsak till skada på bäckenbotten (ja, alltså typ förstoppningsbajsande, jag prata inte bara om förlossningar) så det kan verkligen vara viktigt att lära sig rätt teknik. Om du har svårt att hitta detta kan du testa att sitta på en boll, och försöka lyfta bäckenbotten från underlaget.

 • Slappnar aldrig av

För en del kan det vara minst lika viktigt att slappna av mellan och efter knipen, som själva knipen i sig. En bäckenbotten som aldrig slappnar av kan vara en orsak till smärta, både vanligt till vardags och under samlag.

Ett tips jag brukar ge för att jobba med bäckenbottenavspänning är att sitta på knä och liksom tänka sig att bäckenbotten är en hängmatta som ska hängas ut mellan sittbensknölarna. Jobba aktivt med andningen och att få ner andetagen långt ner i magen, gärna så att det känns nästan ända ner till bäckenbotten. Sitt så och andas djupt, 30 andetag medan du fokuserar på att slappna av och ”hänga ner” bäckenbotten, om du tycker att det är svårt att få till en avspänning efter din bäckenbottenträning.

 • Överanvänder magen

Det här är mitt vanligaste misstag, själv. Jag vill så gärna få till så mycket kraft i knipen som möjligt, att jag ibland använder magmusklerna för mycket. När du kniper ska inte raka bukmusklerna (sexpacket) spännas allt, men om du känner en liten anspänning i djupa magmusklerna strax innanför höftbenen är det helt okej. Du ska inte dra in magen medan du kniper.

 • Sitter eller står och bäckenbottentränar med dålig hållning

Om du sitter eller står som en räka medan du bäckenbottentränar skapar du ett onödigt inre tryck mot bäckenbotten, vilket kan motverka effektiviteten av träningen.

 • Spänner insida lår

Detta är enligt min uppfattning nästan lika vanligt som att spänna rumpan, och skapar en felaktig känsla av att knipen är mer effektiva än de faktiskt är.

 • Doserar träningen fel

Om du går omkring och kniper nästan hela tiden, eller om du kniper alldeles för lite när du väl bäckenbottentränar, kan träningseffekten utebli. Muskler måste tränas till uttröttning för att få en tillväxteffekt. Men muskler som aldrig får slappna av (se tidigare punkt) kommer inte heller bli optimalt starka. Generellt är det bra att i underhållande syfte träna några hitta-knip, några styrkeknip, några snabba knip och ett avslutande uthållighetsknip, varje träningstillfälle. Du ska gärna kännas dig trött i musklerna när du är klar.

 • Kniper inte med full styrka

För att få en muskeltillväxt och bli starkare måste du trötta ut musklerna rejält. Tränar du specifikt styrkeknip måste du verkligen ta i. Personligen brukar jag behöva känna efter med ett finger för att kunna veta om mitt styrkeknip verkligen är max, eller om det finns lite ytterligare anspänning att ta till.

 • Ger ingen tid för återhämtning mellan knipen

En del bäckenbottenmuskler har en ”svars-delay” vad gäller anspänning, och en del tar lite längre tid på sig att gå tillbaka från spänt läge. Om du kniper igen, för tätt inpå föregående knip, kan det hända att du inte hunnit hämta någon ny kraft. Resultatet blir mindre effektiv träning. Här är TÄT-appen genial, den ger dig både tid för själva knipen, men också för återhämtningen emellan.

 • Kniper utan att koncentrera sig

Det här är dubbelt. Ofta ”marknasförs” bäckenbottenträning som något du kan göra”i farten”. Många nyblivna mammor uppmanas att knipa medan de ammar. För någon enstaka kanske detta kan fungera. Kanske i ett senare skede när det mer handlar om att underhålla muskelfunktionen över tiden. Men majoriteten av mina patienter kan inte knipträna kvalitativt utan fullt fokus. Jag brukar försöka hitta en fungerande lägstanivå på detta. För mig i dagsläget handlar det om en full-fokus-träningsomgång kvällstid, och två mer ”i farten”-omgångar dagtid.

 • Tränar i fel position

En progression på bäckenbottenträning är att använda tyngdlagen som en ökning av motståndet. Detta innebär at det är enklast att träna i liggande och svårare i sittande. Det är ytterligare svårare i stående och allra svårast under aktivitet. Ett fel kan vara att kvinnor vars bäckenbotten faktiskt inte är tillräckligt stark försöker knipa i sittande, en annan är att en kvinna som tränat ett tag bara fortsätter av vana att träna i liggande.

 • Utmanar inte sig själv

Definitionen av styrketräning ”Träning med progressivt ökande motstånd med syfte att stärka det muskuloskelletala systemet”. Detta innebär att om du vill successivt bli starkare måste du också med regelbundenhet öka på utmaningen för musklerna så att det fortsätter att växa till sig. Stannar du på en viss träningsdos kommer också utvecklingen av muskelstyrka stanna på samma nivå. Du kommer behöva öka på svårighetsgraden. Antalet repetitioner, tiden i uthållighetsknipet, för att fortsätta se en positiv effekt. Ofta behöver du gå upp en nivå redan efter 4-6 veckor, och sedan utöka en gång till efter ca 12 veckor.

wpid-20120607_072659.jpgwpid-20120607_101233.jpg

Random bilder från när vi var på föräldrautbildningen på MVC 2012. Jag och min oskadade bäckenbotten visste inte vad som komma skulle, men kunde väl ändå ana lite…

Konsten att variera spänningsgrad

För att en muskel ska kunna användas optimalt bör den ha en god pendling mellan avspänning och spänning. Det betyder att du inte ska gå omkring och knipa hela dagarna. Det betyder också att du behöver släppa spänningen mellan olika moment av belastning, som lyft, nysningar eller skratt. En muskel som är halvt anspänd ständigt kan inte frammana optimal kraft vid behov, och kommer inte heller svara på träning så som du önskar.

 

Previous

Next

9 Comments

 • Tack för en mycket bra och informativ blogg! Jag bor i Skåne och undrar om du vet om det finns sjukgymnaster i regionen som är specialiserade på att bedöma ”status” på bäckenbottenmuskulatur?

 • Superbra blogginlägg – antagligen det som hjälpt mig allra mest efter min förlossning. Över huvud taget är er blogg toppen med en bra mix av fysioterapi, feminism och familjeliv 🙂
  Att våga trappa upp träningen (t.ex. avancerade övningar i TÄT-appen) gjorde stor skillnad både för styrka och avspänning. Men grejen med avspänning tog tid för mig att förstå, så jag tänkte göra ett litet tillägg som hjälpt mig (när jag väl fattade). Jag blev besviken över att jag bara kunde hålla emot vid EN nysning och läckte vid andra och tredje nysningen – men att slappna av ordentligt MELLAN varje nysning är ju precis lika viktigt som att slappna av mellan varje träningsknip! Likadant när jag är kissnödig och har långt till toaletten. Att slappna av så fort den akuta känslan lagt sig gör att jag kan hålla mig även när nästa ”våg” av akut nödighet kommer.
  Ganska självklart såhär i efterhand, men ibland är det inte självklart att tillämpa teori/träning på praktik/vardagsliv.

   • Ja, den bilden skulle passa här också!

    Jag kom på en liten följdfråga angående det här med avspänning. Är det okej att spänna bäckenbotten i ett rejält styrkeknip då och då under dagen för att hjälpa till att slappna av? Jag tror att jag ibland spänner mig utan att jag känner det och då kan jag heller inte känna om jag slappnar av ordentligt.

    • Ja, absolut. Jag tänker att det är väldigt likt axlarnas anspänning. Om du suttit framför datorn hela dagen kanske du vill dra upp axlarna mot öronen kraftigt några gånger då och då för att kunna slappna av sen.

 • Hej Mia.
  Jag fick mitt första barn för cirka 6 månader sedan (vaginal förlossning), stort barn och bebisens axlar fastnade i mitt bäcken. Detta resulterade i en grad 2 bristning, dock var det “nära” att jag fick en grad 3 bristning. Jag var på återbesök hos barnmorskan 8 veckor efter förlossningen, hon kände efter vaginalt och sa att jag kniper rätt. Jag kniptränar men upplever inte att jag får full styrka, hur länge och mycket ska man knipa innan man söker hjälp? Jag har ytterligare en fundering, hur tjock är vävnaden mellan slida och ändtarm normalt? När jag känner efter i slidan blir det som en grop i vävnaden bak mot ändtarmen och vävnaden känns tunn. Vet inte vad som är normalt eller inte, men det känns inte helt okej.
  Tacksam för svar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *