Contrelle och andra inkontinenshjälpmedel

Kan ett litet vaginalt hjälpmedel hjälpa mig med min urininkontinens? Hur och varför? 
Urininkontensens är en omfattande källa till sänkt livskvalitet hos människor, oftast kvinnor. Någonstans mellan 15-50% av alla kvinnor drabbas och lider av detta, åtminstone i perioder och risken att drabbas ökar med åldern. Det är en kvinnas upplevelse av besvären som avgör hur allvarligt det är.

Det finns en flera behandlingsalternativ för urininkontinens, och operation bör vara det sista alternativet bland alla. Först i tur kommer bäckenbottenträning som i de flesta fall är både effektivt, tolereras av de flesta och dessutom utan besvärliga biverkningar. I skalan mellan enbart bäckenbottenträning och kirurgi finns en variation av mer mekaniska hjälpmedel. Dessa mekaniska hjälpmedel placeras i vagina och hjälper till att lyfta upp slidväggarna och genom detta kan kontinensen kontrolleras. Forskningsmässigt finns till denna dag enbart svaga evidens för behandlingseffekten av de olika alternativen, men detta behöver inte betyda att de inte fungerar.

Studier redan från nittiotalet visade att kvinnor kunde få minskade besvär av ansträngningsinkontinens om de använda ett litet lyftande hjälpmedel under fysisk träning. Varför känner inte alla till detta och varför finns det inte och köpa ute i butik?

När jag läser mer internationellt verkar det i USA och Australien vara mer ”allmänt känt” att tampongliknande föremål som sätts in vaginalt kan ha en lyftande och stöttande effekt av vaginalväggarna, och på så sätt minska urinläckage. I USA säljs bland annat  ”sea sponges”, alltså naturliga tvättsvampar, som kvinnor använder för att stoppa urinläckage, och det finns en studie (även den från 90-talet) om att dessa hade en verklig effekt på minskade symtom av urinläckage under träning.

Under senare tid har användandet av vaginala hjälpmedel internationellt sett gått över till en slags pessar eller silikonringar. Jag vet att i Israel och Australien är det fysioterapeuter som är ansvariga för utprovningen av dessa. I Sverige används de väldigt lite, om jag har förstått det rätt. Det verkar vara svårt att få dem att sitta bra och inte orsaka obehag eller skav. De kvinnor som trivs med sina pessar/ringar brukar dock använda dem under flera år. I Sverige används istället Controlle inkontinensbåge, som jag kunnat läsa mig till att i alla fall har en 76% användarnöjdhet.

Min personliga gissning är att gynekologer i gemen inte riktigt har tid och möjlighet att hjälpa patienter med utprovning och uppföljning av dessa, och att mekaniska hjälpmedel används sällan i Sverige av just den anledningen. Det är uroterapeuter som provar ut dem inkontinensbågar, gynekologer som provar ut ringar och pessar. Uroterapeuter är en yrkesgrupp som är liten och sällsynt.

Contrelle Activguard är ett hjälpmedel som används regelbundet här i Sverige, men jag har aldrig hört talas om det i mer internationella forum. Detta hjälpmedel skapar ett lyft på blåshalsen och hjälper till att skapa en kontroll över bålsan som inkontinenta kvinnor saknar eftersom bäckenbottenmusklerna är för svaga för uppgiften. Hjälpmedlet kan användas under träning så som löpning eller simning och är en engångsprodukt som slängs efter varje tillfälle, men ”ett tillfälle” kan vara upp till 16 timmar.

Contrelle-båge och dess placering
Pessar och ringar är inte en slags gammaldags preventivmetod, utan en slags mekaniskt stöd för vaginas väggar och bäckenbottenorganen. De finns i många olika former och storlekar.

De flesta pessar är idag gjorda av silikon eller någon annan slags lättrengjord plast. Dess används i Sverige i första hand för kvinnor som inte vill eller kan genomgå kirurgi för sina besvär, till exempel under de år som en kvinna kan vilja skaffa fler barn. Enligt vad jag hört kan behandling med dessa underlätta bäckenbottenträning hos en del kvinnor, så pass att en pessarbehandling och en intensiv bäckenbottenträningsperiod tillsammans kan göra att kvinnan blir besvärsfri (för ett tag… vi har ju åldrandet och tyngdlagen emot oss tyvärr…).

Vad är fördelarna med de mekaniska hjälpmedlen?

De kan minska symtomen av skav och tyngdkänsla hos en kvinna med någon slags framfall. Det kan förlänga tiden/åren fram tills att kvinnan faktiskt anser sig behöva en operation. Det är inte vetenskapligt fastställt, men vi är många som också tror att det extra stödet kan hjälpa till att stödja och på så sätt motstå en försämring, framförallt hos kvinnor med övervikt eller som tränar mycket.

Läser jag på internationella sidor finns det kollegor till mig som förespråkar användning av dessa mekaniska vaginala stöd i förebyggande syfte för kvinnor som drabbats av stora förlossningsskador,  speciellt vid tyngre träning

Finns det några nackdelar?

Som allt annat som ska sitta inne i kroppen finns det en liten infektionsrisk. Om hjälpmedlet inte är optimalt utprovat vad gäller storlek och form kan det skapa skav, blödningar och förstoppning. Fungerar ett visst hjälpmedel inte bra bör det bytas ut! För en del kvinnor fungerar inte pessar särskilt bra, beroende bland annat på utseende och storlek på vagina. Detta är dock inte så enkelt att det går att fastslå bara genom en undersökning, så om du önskar pröva tycker jag att du ska fråga din gynekolog.

Ringpessar kan fungera att ha kvar även under penetrerande samlag, de övriga måste tas bort.

Previous

Next

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *