Brinjal pickle

Här kommer ett gott och enkelt Sri Lankesiskt recept. Brinjal pickle (brinjal är ett annat namn för aubergine) är inte en pickle i klassisk mening. Men det är en lite salt-söt-syrlig och stark rätt som är ett väldigt trevligt inslag tillsammans med andra curryn.

Ingredienser:

  • 2 tsk svarta/bruna senapsfrön
  • 2 msk vinäger
  • 250 g aubergine
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk gurkmeja
  • Olja at fritera/steka i
  • 3-6 gröna chilifrukter (styrka och mängd beroende på preferens)
  • 1 rödlök
  • ½ tsk chilipulver
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk salt

Så här gör du (länk till video):

  1. Lägg senapsfröna i blöt i 30-60 minuter.
    image
  2. Tvätta auberginen och dela den på hälften på längden. Skiva sedan ½ cm tjocka halvmånar.
  3. Lägg över aubergine-halvmånarna i en bunke och strö över ½ tsk salt och ½ tsk gurkmeja. Blanda runt försiktigt tills kryddorna fördelats jämnt.
    image
  4. Fritera auberginen tills de blir gyllenbruna och lägg över på ett papper för att dränera.
  5. Dela rödlöken i 10-12 klyftor. Dela chilifrukterna på längden och kärna ur om du vill att det ska vara mindre starkt.
  6. Skeda upp senapsfröna och mortla till en paste (Det kommer troligtvis ligga vinäger kvar från blötläggningen. Spara denna tills efter att du smakat av allt).
  7. Blanda alla ingredienserna. Smaka av med salt och kvarvarande vinäger. Låt stå ett litet tag innan det är klart att servera.
  8. Övertäckt i kylskåpet kan picklen förvaras i strax över en vecka.

 

image

Previous

Next

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!