Parippu vadai

I Sri Lanka är parippu en rätt som görs på röda linser. Men i parippu vadai (uttalas va-day)är det chana dal, eller delade babykikärtor som används. Dessa kallas i södra indien för kadalai paruppu och därför har denna snacks blivit kända som parippu vadai i Sri Lanka. Ett annat namn är Masala Vadai. Vilka kryddor som används är nog olika från hem till hem. Vi har aldrig gjort dessa hemma, utan det har varit en god snacks man köpt vid ett stånd på gatan i stan när jag växte upp. Nedan spaltar jag upp grundreceptet som sedan kan kryddsättas så här, eller så här eller precis som du vill.

Ingredienser (ca 20 st):

 • 300 g chana dal
 • 2 små gröna chilifrukter
 • 1 tsk chilipulver (eller enligt preferens)
 • 2 msk riven ingefära
 • 1 gul lök
 • 10 currylöv (färska eller torkade)
 • 1 – 2 tsk salt

Så här gör du:

 1. Lägg ärtorna i blöt i 2-4 timmar.
 2. Låt rätorna rinna av i ett durkslag
 3. Kärna ur och hacka chili. Skala och riv ingefärnan och finhacka löken.
 4. Kör ärtorna (chana dal) i  en matberedare tills du har en jämn och smidig massa (lite som hummus, men inte riktigt lika slät).
 5. Blanda ihop massan med de andra förberedda ingredienserna. Riv ner currylöven.
 6. Blanda ihop till en jämn smet, smaka av med salt, chili och eventuellt mer ingefära.
 7. Forma till 6 cm stora ”biffar” och frittera i en neutral olja uppvärmd till 180°C i ca 4 minuter eller tills de har en rostbrun färg. Vänd biffarna efter halva tiden.
 8. Ät tillsammans med rå rödlök och en kopp svart tea!

 
image

Previous

Next

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!