Parippu

Parippu

Äter du mat i Sri Lanka så är parippu något definitivt stöter på. Det är busenkelt att göra och smakar hur gott som helst och är förutom ris en bas i Sri Lankesiskt matlagning. När jag var liten och lite petig med maten var parippu med ris det enda jag åt.

Ingredienser (4 port parippu):

  • 4 dl röda/gula linser
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk gurkmeja
  • 5-9 carapincha (currylöv)

 

  • vatten (ca 1,2 – 1,4 liter)
  • salt
  • ev. kokosmjölk
  • ev. en skvätt pressad lime

Så här gör du:

  1. Mät upp linserna i en kastrull. Tvätta/skölj genom linserna 3-4 gånger i vatten.
  2. Hacka löken och vitlöken.
  3. Lägg i allt förutom salt, limesaft och kokosmjölk i en kastrull. Häll på vatten och koka upp
  4. Linserna drar åt sig ganska mycket vatten under kokning så rör om då och då och fyll på om det blir för torrt.
  5. Koka på medelhög värme tills linserna är gula och mjuka och mosa det med en träslev.
  6. Smaka av med salt, limesaft och eventuellt kokosmjölk om man vill ha den lite krämigare.

image

Previous

Next

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!