Det här med att sluta sova på dagen

image

För tre veckor sedan bestämde vi att Wollmar skulle sluta sova på dagen. Han bad om det själv, tror att han började känna sig lite ensam om att gå från storbarnsavdelningen till småbarnsavdelningen för att sova på förskolan.

Men hörrni, det går uselt.
Idag somnade han på ändå mitt på dagen, på tåget och bussen på väg hem från Mulle Meck-parken i Solna. Inte ens Wilfred var så trött.

Sen kom vi hem och åt lunch. Wilfred sov, Wollmar lekte. Sen när Wilfred vaknade bestämde vi skulle gå och handla , som en happening för att alla skulle hålla sig vakna.

Heh. Typiskt dålig idé.
För att bara spä på dumheterna bestämde vi oss för att gå hela vägen till ICA. Barnen också. 500 meter utan vagn.

När vi kom in till frukt&grönt på mataffären satte sig Wollmar helt sonika ner. Jag lyckades baxa med honom och Wilfred med mig genom affären, köpa en baguette och sedan sätta oss vid några cafébord som finns strax utanför kassorna. Joseph försökte hets-handla klart.

Klockan var fyra på eftermiddagen och Wollmar stensomnade. Mitt i rusningen på ICA Aptiten vid Mariatorget.

Det blir också problem med att han är så trött hela tiden, han tappar aptiten men klagar över magont flera gånger varje dag.

Han blir också extra känslig, förstås, när han blir så trött. Det gråts så himla mycket, för tramsgrejer som att han inte får två duplobitar att passa perfekt på första försöket. Det är liksom rart, men ändå oändligt tröttsamt.

Ni som har äldre barn, har ni någon smart input? Borde vi propsa på att han inte är redo att sluta sova på dagen, eller går det över krånglet i övergångsperioden?

Previous

Next

5 Comments

 • Vi har försökt samma sak nyss med vår drygt treåring och känner precis igen ”symtomen”, hur han blev på dagarna. Han var helt klart inte redo, han sover inte nog länge på natten trots jättetrött. Så nu sover han dagtid igen och vi börjar få tillbaka vår energiska springkille. 🙂 Han är dock hemmabarn så det underlättar ju att kunna anpassa sig efter hans behov, plus att han inte vet att ”bara små barn sover på dagen”, vi lägger oss oftast hela familjen en stund (alla som är hemma). Låt honom sova om han behöver tycker jag, men det är ju inte så lätt att gå emot en treårings vilja om han själv inte vill…

 • Åh jag tycker också det här är svårt. Charlie vill absolut inte sova på dagen, men är på uselt humör hela eftermiddagen om han inte sover. Arg och dramatisk vilket är så himla drygt. Om jag ”tvingar” honom att sova mår han så mycket bättre.
  Men å andra sidan somnar han ju lättare när han inte sovit dagtid.
  Är det något man måste träna dom till?
  Problemet är ju att Charlie måste gå upp så himla tidigt måndag-torsdag och vi brukar inte kunna äta middag och göra kväll förens ganska sent. Så känns som han behöver dagsvilan. Men tröttsamt att behöva tjata varje dag.
  Just nu kör vi lite varannan dag.

  Blir Wollmar ledsen när han somnat på dagen? Man kanske bara får köra vila ett par dagar och sen utan ett par dagar och på så sätt vänja dom. Man har ju olika dagsform.

 • Fast ni verkar alltså göra rätt. Typ låta honom somna när han råkar göra det och låta honom vara vaken när han vill det.

  Det kommer gå fint. När barn vill lära sig något nytt så går det lite dåligt i början och sen plötsligt går det bättre.

  Exempel för att tydliggöra
  1. Barnet vill krypa….hasar baklänges på magen först…sen kryper han
  2. Barnet vill äta….spiller helt vansinnigt först…äter sen
  3. Barnet vill cykla…ramlar omkring på liten liten barn cykel först…cyklar sen helt ok

  Ja du fattar… Det ger sig. Men han måste få öva

  Sen tex i tonåren….woohooo ….Jag lovar då känns övningen på att sluta sova middag som en stilla bris… En av mina söner övade på att komma hem i tid till middagen igår….han behöver öva mer…Och en övade på att använda lagom mycket spray deodorant inför samma påskmiddag….

 • Edvin har nyss velat sluta sova på dagen när vi är hemma. På förskolan sover han fortfarande 45min-1h och ibland om vi har varit iväg på någon aktivitet så somnar han i vagnen på vägen hem men i övrigt är det bara på förskolan han sover. Han sa själv ifrån att han inte ville sova här hemma och efter att ha lyckats övertala honom till att sova några gånger testade vi att låta honom vara vaken istället och det har gått över förväntan. Han har inte varit så värst mycket tröttare på eftermiddagar och kvällar men somnar betydligt snabbare på kvällen. Vi har kört vila/soffmys med lite tv efter lunch istället (delvis för att jag är så trött och helst hade velat sova) för att ändå ta det lugnt en stund. Om man inte vill ha tv-tid så kan man ju läsa eller lyssna på inläst saga. Jag har inte testat det med Edvin än men kommer ihåg att jag tyckte det var mysigt när jag var barn att ligga i soffan en stund och lyssna på en saga på kassett. Har hört att Astrid Lindgren ska finnas på spotify nu så det ska definitivt testas framöver 🙂 Wollmar ställer säkert in sig snart så att han kompenserar med längre nattsömn eller nåt. Det är väl som allt annat med barn, en fas som man tar sig igenom. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!