• Träna bäckenbotten så att du hittar dessa och kan hålla emot trängningarna när de kommer.
  • Träna också på att slappna av i dina bäckenbottenmuskler och i andra spända områden i kroppen. (Kanske lättare sagt än gjort om du har en nyfödd bebis…) En del reagerar på trängningar och eventuell smärta och värk efter förlossningen med att gå omkring och knipa för mycket.
  • Kissa inte ”för säkerhets skull”, utan försök att beteendevänja blåsan vid att tömmas ungefär var tredje timme dagtid. Vid varje tömning ska det komma minst 1,5-2 dl urin, så kommer det mycket mindre kan du anta att du kissade en ”onödig” gång.
  • Östrogenbrist vid amning kan ge symtom som liknar överaktiv blåsa, ger inte besvären med sig tycker jag att du ska kolla med din barnmorska/läkare om det är lämpligt med en lokal östrogenkräm.
  • Undvik förstoppning. Pressande avföring kan pressa på framåt och ge trängningssymtom.

Har du något knep som jag missat på min lista! Berätta!