DIY – Sous vide

I påskas testade vi tt nytt sätt att tillaga kött. Tillagningen blev så lyckad att vi direkt planerade in att tillaga och äta en redig köttbit i nästa matplanering. Det blev då en entrecote. Men vad var metoden? Så här i efterhand har vi lärt oss att det kallas för sous vide. Därför tänkte vi göra en liten DIY sous vide för att så många som möjligt ska kunna njuta av detta!

Sous vide är franska för i vakuum och innebär att man vakuumförpackar maten och sedan tillagar den i ett vattenbad vid en specifik temperatur under lång tid. På detta sätt blir det samma temperatur på utsidan som på insidan. Detta i skillnad till traditionell matlagning, som kokning, bakning eller stekning, där man bereder maten vid en högre temperatur (100 °C – 155 °C – 275 °C) och när önskad innertemperatur är uppnådd är utsidan mycket varmare och mer tillagad än insidan. Sous vide är tillämpbar på både kött, fisk och grönsaker, men vi har bara testar på rött kött (lamm först och nu senast nöt).

Bild lånad HÄRifrån.

Men hur gör man då? Det typiska är att använda en sous vide maskin som via inbyggd termostat reglerar temperaturen och garanterar ett perfekt och bekymmersfritt alternativ. Nackdelen med detta är att det kostar från 1000 kr till uppåt 6000-7000 kr.

Det finns två ”gör det hemma” metoder som jag hört om. En som jag testat och en annan som jag tänkte skriva en kort rad om sist.

Metod 1:

Du behöver:

 • 1 gryta som håller runt 7 liter vatten, helst av gytjärn och med lock
 • 1 termometer
 • 2 st fryspåsar
 • 1 stycke kött (ca 1 kg)
 • salt
 • pappar
 1. Fyll grytan med lite över 4 liter.
  Tänk på: Vitsen med en stor, tjock gryta med mycket vatten i sig håller en jämnare temperatur, vilket ger ett bättre resultat
 2. Värm på till ca 58 °C och sänk sedan till lägsta.
  Tänk på: Försök redan nu att se om lägsta inställningen på din spis ger tillräckligt lite/mycket att hålla en jämn temperatur. Ger den för lite kan man kompensera md att lägga på locket eller höja en inställning. Lira lite här för att lära känna din spis/häll. För mig var lägsta inställningen, så kallad underhållsvärme (vilket är mindre är 1) perfekt. Är 1:an för varm även om locket är av, kan man flytta grytan så att bara en viss andel av den är över plattan/hubben.
 3. Putsa köttet, salta och peppra och lägg in i en fryspåse. Sug ut så mycket luft som du bara kan och knyt åt hårt. Tag ytterligare en påserunt detta och sug ut luften och knyt åt.
  Tänk på: Är det för mycket luft i påsen får köttet en ojämn värmefördelning och kommer dessutom att flyta upp i vattenbadet när luften värms upp och expanderar.
 4. Ha koll på temperaturen första timmen då det kylskåpskalla eller rumstempererade köttet kommer att kyla ner vattnet. Allt eftersom köttet blir varmare behövs det allt mindre tilläggsvärme.
 5. För en 1,2 kg entrecôte körde jag i 3,5 timmar på 57-58 °C. Det blev en jämnrosa och enligt mig perfekt stek. Vill man ha rödare kan man sträcka sig ner till 55 °C och mer ”well done” upp till 60 °C. Tillagningstiden är ungefä den samma. Goggla så finns det rekommendationer för tider.
 6. Om köttet ska serveras direkt kan den antingen stekas som hel eller skivas upp och varje skiva stekas på snabb i smör på hög temperatur.
  Tänk på: Köttet kan enkelt flyttas över till en ny plastpåse och förvaras i kylskåp i 1-2 dagar innan den steks på. På så sätt kan du preparera köttet en dag innan grillfesten eller middagsbjudningen. Ta sedan fram köttet att bli rumstempererad, ca 30-60 minuter innan du ska steka och bjuda

Metod 2:

Du behöver:

 • 1 frysbok i typ frigolit som håller 10-20 liter vatten
 • 1 termometer
 • 2 stycken fryspåsar
 • 1 kg kött
 • salt
 • peppar
 1. Värm upp vatten i vattenkokare eller kastrull och fyll på frysboxen med 60 °C vatten (kanske lite varmare och så kan man justera innan man lägger ner köttet).
 2. Preparera köttet enligt punkt 3 i metod 1.
 3. Lägg ner köttet i frysboxen och lägg på locket.
 4. Ta ut köttet 3-4 timmar senare.
  Tänk på: Jag har inte testat detta personligen, men troligen så funkar det fin fint.

För oss som ändå alltid planerar måltider långt i förväg och gärna går den sortens långtillagade mat seglade detta upp (DIY metod 1) som en given favorit. Vi försöker att inte äta kött jätteofta och det är onekligen festligt när vi väl äter liksom finkött. Då får det gärna vara extra mört och vältillagat, så blir upplevelsen extra lyxig.

Comments (3)

Mmm… Det här kanske vi skulle testa med resterna av nyårslammet vi har i frysen… Har ju inte blivit av än pga olika barntillskott osv… ☺️

Jag sa till Filip att ni provat en ny kött-tillagningsmetod. Hans svar:
-är det sån där sous vide? Så sjukt hipster!

Och ni är ju ganska hipster era söderbönor.

(Lite impad av att Filip kände till det dock.)

Hahaha. Vi är väl ändå ganska ohipster?

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.