Blåsproblem efter förlossning

Blåsproblem efter förlossning

Problem med urinblåsan efter förlossning

Ibland möter jag kvinnor som har fått besvär med urinblåsan efter förlossning. Det handlar då inte om vanlig inkontinens, utan snarare om svårigheter att tömma blåsan eller om nedsatt känsel att känna sig kissnödig.

Svårigheter att tömma blåsan

Svårigheter att tömma blåsan, trots att personen vill och försöker är ett medicinskt problem. Ofta blir detta smärtsamt och kännbart genom en stor urinblåsa som trycker på magen, men en nyförlöst kvinna har ofta smärtlindring vilket gör att detta kan missas.

Det kan också handla om en oförmåga att tömma blåsan helt, vilket innebär att efter varje blåstömning kvarstår en mängd urin kvar i urinblåsan, detta kallas residualvolym. Det verkar forskningsmässigt vara något oklart för hur stor residualvolymen ska vara för att det ska klassas onormalt.

Många kvinnor som fött barn får en förändrad känsel kring kissnödighet de första veckorna efter förlossningen, men för det fåtal som får bestående besvär. Det verkar som att 10-15 av alla kvinnor har svårt att tömma blåsan efter förlossningen, och kanske 5% av dessa får kvarstående besvär.

Symptom på blåsrubbningar

Akuta symtom är mycket mer tydliga än de mer kroniska varianterna och inkluderar:

 • Svårt att kissa efter förlossningen
 • En känsla av ofullständig tömnad efter att ha kissat
 • Efterdropp efter att ha försökt tömma blåsan
 • Kissnödighet ofta med små urinmängder
 • Svag stråle och ibland krävs ansträngning för att tömma helt
 • Kissnödighet även nattetid som inte hör ihop med nattamning
 • Ibland kan det finnas överflödesinkontinens, som för en oinsatt bedömare kan se ut som ansträngningsinkontinens

Det börjar redan under graviditeten

wpid-20120722_110440.jpg

Hormonella förändringar under graviditet medför musklerna i urinblåsan blir svagare. Så länge bebisen ligger inne i magen och trycker på blåsan får den gravida kvinnan faktiskt lite ”hjälp på traven” att tömma urinblåsan helt. Efter förlossningen kan det därför uppstå svårigheter med att tömma blåsan helt och hållet. En del kvinnor ligger då i riskzonen för att få besvär av detta, bland annat kvinnor med sedan tidigare stor urinblåsor och möjligheter att hålla stora volymer och kissar kanske bara fyra gånger per dag även normalt.

Epidural under förlossning kan blockera normal känsel från urinblåsan, den ligger liksom inne i det området som smärtlindringen och känselnedsättningen riktas mot. Kvinnor som får epidural bör därför uppmanas att kissa med regelbundna intervall, och om hon inte kan tömma blåsan bör den tömmas via kateter. Efter ett kejsarsnitt kan smärtlindringen kring blåsan sitta i omkring 10 timmar och efter en förlossning, faktiskt både med eller utan epidural kan känseln kring urinblåsan vara störd i upp till sex  till åtta timmar. Därför bör uppmaningen om att kissa med regelbundenhet även finnas kvar efter förlossningen.

Riskfaktorer

Störst risk för blåsbesvär verkar det vara för kvinnor som först haft en låndragen förlossning som sedan avslutats med kejsarsnitt. Detta verkar handla om att fostret först legat och tryckt länge på muskler, nerver och stödjevävnad – vilket kan störa kommunikationen i urintömningssystemet under förlossningen, och att kejsarsnitt och smärtlindring tillsammans med detta kan bidra till en nedsatt förmåga att känna blåsans fyllnad och tömma den helt.

Förstoppning kan också vara en underliggande orsak till blåsbesvär som uppstår efter något dygn efter förlossningen. En del av egenvården för blåsbesvär kan alltså vara att hålla avföringen mjuk.

Om blåsbesvär efter förlossningen inte uppmärksammas och tas hand om kan blåsan bli underaktiv och riskerna för sekundära besvär som urinvägsinfektion och inkontinens ökar. Ingen kvinna ska gå mer än 6 timmar efter en förlossning utan att kissa eller få en kateter insatt.

Riskfaktorer för blåsbesvär efter förlossning verkar vara :

 • förstföderska
 • instrumentell förlossning
 • epidural
 • långdragen förlossning
 • skador i mellangården eller sfinkterrupturer

Men förekommer också kvinnor som får besvär av detta och som inte har någon av dessa kända riskfaktorer.

Men vad beror besvären på när de blir långvariga ?

Teorin är att det är detrusormuskeln som kan gå från överspänd/överansträngd till ofunktionell. Denna muskel har en speciell funktion som bland annat handlar om att släppa på anspänningen när blåsan ska fyllas, och spänna sig för att blåsan ska tömmas. Om detrusormuskeln blir försvagad kan resultatet blir ett långvarigt besvär med att tömma blåsan helt.

Diagnos och behandling

Diagnosen sätts efter en rad undersökningar hos läkare och behandlingen är ofta någon slags kateter för att tömma blåsan och undvika att den blir överfull.

 • Den viktigaste behandlingen är den preventiva, det som görs för att skydda en födande kvinna från överfyllnad i blåsan. Hon bör uppmanas att kissa var tredje timme, och om hon inte kan kissa självständigt bör hon tömmas på urin via kateter. För kvinnor med komplikationer eller förlösta via  kejsarsnitt är det lämpligt att följa urinmängderna 8-12 timmar efter förlossningen.
 • Efter förlossningen bör kvinnan rekommenderas att kissa varannan till var tredje timme. Det ör också viktigt att den nyförlösta kvinnan undviker att bli förstoppad, även för blåsans bästa.
 • Kvinnor med långvariga besvär med blåstömningen kan lära sig att själv-kateterisera sig för att undvika fortsatta besvär med att blåsan fylls för mycket.
 • Allt eftersom kvinnans blåsa vänjer sig vid att inte vara överfylld och utsträckt kan hon jobba aktivt med att träna upp bäckenbottenmusklerna samt blåsträning. Själva urinblåsans muskelväggar är inte viljestyrda och träningsbara, men bäckenbottenträning och blåsträning kan ha god effekt på kontrollen över området mer generellt.

De flesta blåsbesvär efter förlossning går över av sig själva med tiden och kroppens egna återhätmning. Besvär som inte går över av sig själva de första veckorna bör undersökas av läkare.

Frågor, funderingar, egna erfarenheter? Berätta!

 

Referenser:

Postpartum bladder dysfunction

Postpartum Bladder Care: Background, practice and complications

Previous

Next

2 Comments

 • Hej! Tack för en intressant text! Jag har upplevt en del av dessa problem du nämner, undrar om man kan få kontakt med dig på nåt sätt? Via mejl eller så.. så man slipper skriva ut allt här. Mvh

  • Du kan nå oss via kontaktformulär via sidan ”om oss”. Det finns också vanliga kommentarer där, men kolla att formuläret heter ”meddelande” så kan du skriva direkt till oss där. Jag kan dock inte garantera att jag har tid/möjlighet att svara på dina specifika frågor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *