Överspänd bäckenbotten

Överspänd bäckenbotten

”Något känns konstigt med min bäckenbotten med gynekologen säger att allt ser bra ut!”

Med jämna mellanrum träffar jag patienter som utbrister något liknande som citatet här ovan. De kommer till mig med en enorm frustration över att ha en ständig förnimmelse av att något är fel i underlivet, men när de går till gynekologen så får de en klapp på axeln och ett svar att allt ser bra ut. Istället för att bli lugnade av detta besked när många istället en oro att det är något som läkaren missat. Denna oro spär på problemet – en överspänd bäckenbotten.

Vi börjar från början

Bäckenbottens primära funktionär att lyfta organen i bäcken och buk, stänga till urinrör och ändtarm, samt att hålla emot eller slappna av när det gäller att reglera urin- och tarmtömning. Dessa muskler är normalt sett viljemässigt styrda liksom övriga kroppens skelettmuskler (i motsats till glatt muskulatur som tarmarnas och urinblåsans muskulatur som inte kan regleras via viljan).

bäcken 004

Överspänningsbesvär

Hos vissa individer kan det uppstå överspänningsbesvär där bäckenbottens muskler spänns omedvetet. Musklerna slappnar heller inte av helt i vila. Det kan vara en reaktion på stress eller smärta. Liksom den när vi får överspända muskler i våra skuldror när vi stressar eller fryser. Överspändheten i bäckenbotten kan också uppstå som en skyddsmekanism mot något vi omedvetet vill stänga ute, eller hålla inne.

Vad är det som händer?

När bäckenbottens muskler blir överspända störs den normala viljemässiga koordinationen för att slappna av respektive spänna musklerna. Tillståndet i sig kan ge upphov till smärta och obehag. Du som har överspända och överaktiva muskler behöver alltså inte vara medveten om detta själv. Du kan vara svårtydda sekundära besvär av trötthet och obehag i underlivet. Ibland träffar jag kvinnor som är helt övertygade om att de har ett framfall, trots att flertalet gynekologer sagt att så inte är fallet. I vissa fall kan den tyngande, värkande förnimmelsen de har i underlivet istället vara trötthetsvärken som uppstår i muskler som aldrig får vila.

Överspänd bäckenbotten är ett samlingstillstånd för flera olika begrepp, som alla karaktäriseras av ofrivillig och i många fall omedveten anspänning i bäckenbottenmusklerna.

Upplevelsen

Överspänning i bäckenbotten kan ge svårigheter att kissa eller bajsa. Det kan ibland ge nedsatt sexuell lust/förmåga och smärta. Dessa tillstånd utvecklas ofta under lång tid och kan triggas igång av smärttillstånd i bäckenbotten efter övergrepp, förlossningsskador eller gynekologiska operationer.

Kvinnor med överspänd bäckenbotten tenderar att uppvisa ett kluster av liknande symtom: täta urinträngningar, kronisk förstoppning, samlagssmärta, kronisk bäckensmärta och ländryggssmärta. Tyvärr är det är alltför sällan kvinnor med långvarig ländryggs- och bäckensmärta erbjuds undersökning av bäckenbotten.

Vad är symtomen?

 • Smärta, molande eller ibland skärande
 • Ibland upplevd trånghet, efter förlossning kan det vara en förnimmelse av att ha blivit för trångt ihopsydd.
 • Känsla av att något är fel, trots att gynekologen konstaterar att allt ser bra ut

Ibland kan spänningen ge smärta som refereras ut till andra områden, se bild:

pelvis 002

Vad kan orsaka detta?

 • Smärtreaktioner från kirurgi eller efter trauma.
 • Sexuella övergrepp och anspänning för att skydda och ”stänge ute”.
 • Ibland kan överspänningen också höra ihop med en mer långvarig smärta så som tarmbesvär, endometrios eller smärta från urinblåsan.
 • Hälta, smärta i rygg, bäcken och höftleder kan trigga igång symtom från bäckenbotten hos vissa individer.
 • Långvarigt sittande kan ibland förvärra symtomen
 • Ofta kan aldrig orsaken till smärtan/spänningstillståndet inte identifieras.
 • Överspända bäckenbottenmuskler kan vara en primära orsaken till smärta hos en del, men hos andra kan den vara en reaktion på andra symtom.

Hur uppstår smärtan?

Trauma eller planerad vävnadsskada som vid operationer kan vid en akut fas orsaka smärta som karaktäriseras av inflammatoriska och immunologiska responser. Detta är en del av kroppens eget läkande. Detta kan ibland leda till en muskelreaktion i omkringliggande vävnad som i överdrift kan leda till ytterligare inflammation, överkänslighet i nerverna runt omkring området eller en överkänslighet för input från detta område uppe i hjärnan. Denna ökade uppmärksamhet från hjärnan och nervsystemet bidrar till en sänkning av smärttröskeln. Att smärtsignalerna kickar igång vid allt lägre stimuli. Om spänningsreaktionen i musklerna blir långvarigt kan musklerna försvagas och få ytterligare lättare att kicka igång en smärtprocess genom rent utmattning.

Hur vet jag om jag lider av detta?

 • En undersökning av bäckenbotten vad gäller ömhet, anspänningsgrad, muskelstyrka och avslappningsförmåga kommer kunna besvara om ett överspänningstillstånd föreligger.
 • Det kan vara av värde att göra en undersökning av både ländrygg, bäcken och höftområdet för att utesluta att smärtan hör ihop med något annat symtom från till exempelvis ryggen.

Hur behandlas detta?

Det är viktigt att du som lider av detta får kunskaper om anatomin och om vilka processer som kan bidra till en överspänning. Det är också bra att få hjälp att lära sig att både spänna rätt och att slappna av i musklerna. Det kan vara av värde att få en undersökning av både ländrygg, bäcken och höftområdet för att utesluta att smärtan hör ihop med något annat symtom från till exempelvis ryggen.

Behandlingen består ofta av avspänningsövningar, mjukdelsbehandling (töj och triggerpressur). Kognitiva terapimetoder kan ocskå behövas för att hantera och acceptera den sensoriska input som hjärnan tar emot, utan att tolka den som smärta. Har du under flera månader, eller kanske år, fått alldeles för mycket känselinput från underlivet kan det krävas en hel del ”omprogrammering” till att lära dig att inte tolka dessa signaler som varningssignal.  ”Obefogade” känslor av att något är allvarligt fel brukar vara en sådan sak som kan trigga igång överspänningstillstånd, enligt min erfarenhet.

Lite som överspänning i axlarna

Jag brukar likna överspänningstillstånd i bäckenbotten mot en spänning som sker i våra skuldror när vi är stressade. Plötsligt inser vi att axlarna sitter nästan i höjd med öronen. När vi släpper spänningen i axlarna känner vi hur otroligt trötta, ömma och hårda musklerna är. Det är ett helt ofarligt tillstånd, men naturligtvis smärtsamt och obekvämt.

”Något känns konstigt med min bäckenbotten med gynekologen säger att allt ser bra ut!”

Det kan vara så att du lider av en överspänd bäckenbotten. Boka tid hos en bäckenbottenintresserad fysioterapeut!

 

Referenser och vidare läsning

Tips för fysioterapeuter och andra vårdgivare:

The Pelvic Health Podcast och avsnittet ”It’s not all about the wand” är sååå bra för att öka förståelsen för det här med smärta och spänningsbesvär i bäckenbotten.

Comments (16)

[…] här är ett praktiskt ”DIY”-inlägg för dig som lider av överspänd bäckenbotten eller ärrsmärta i samma område efter förlossning eller gynekologisk […]

Jag var hos en bäckenbotten fysio terapeut där hon gjorde en grundlig vaginal undersökning fick knipa och slappna av medans hon kände på olika ställen inne i slidan, samt mätte preniums tjocklek , lät mig krysta för att kolla ev. Framfall, kollade mitt knip och mätte styrkan på knipet. Hon sa att allt såg toppen ut och att jag hade en stark bäckenbotten men en väldigt spänd bäckenbotten….så ska jobba med avslappningen men eftersom jag får värk och tyngd i bäckenbotten när jag slappnar av tex under promenader föreslog hon att jag skulle använda contrelle båge för att jag inte skulle känna av tyngden när jag slappnar av och att hjärnan inte sänder så mycket signaler ner till bäckenbotten så min hjärna omprogrameras lite eftersom jag nu könner efter hela tiden i bäckenbotten och varenda liten känsla ger mig känslan av att något är fel…låter de rimligt tycker du att använda en contrelle båge ? Och är det en grundlig undersökning som man kan känna att man kan lita på r ? Mitt besök tog nästan en timme och de var både samtal och en lång undersökning av bäckenbotten.

Tack för svar! Tycker du de låter som en grundlig undersökning av en fysioterapeut ? Har deltog varit hos någon innan så vet inte riktigt vad man kan förvänta sig.

Är det vanligt att man kan känna tyngd,trötthet och värk i bäckenbotten, framförallt tyngd när man står upp om man har en överspänd bäckenbotten och börjar fokusera på att slappna av?

En sista fråga sen ska jag inte störa mer…men när jag var hos fysioterapeuten så frågade jag att på kvällen kan jag se mer av min främre slidvägg i öppningen än vad jag gör på morgonen och för mig är de tecken på framfall men jag kan inte putta upp slidväggen, som man ska kunna göra vid framfall, den har samma ”raka” form hela dagen. Är de normalt och så de kan bli efter en förlossning eller de är tidigt tecken på framfall ?

Jättesvårt att svara på, men jag tror att det är normalt.

Vill bara säga ett litet tack. Jag ska till fydioterapeut om en vecka för ett första besök för att jag förstått att spänningar är en stor del av mitt problem och min urolog höll med. Har varit riktigt spänd med en massa värk de senaste 12 timmarna och det i kombo med det planerade besöket fick mig att googla övningar och ledde mig hit. Att bara andas med dig hjälpte markant på en gång. Som du varnar är det svårt att riktigt kontrollera de olika delarna av bäckenbotten, men djupandningen hjälpte mig en lång bit på vägen. Du förklarar det hela fantastiskt fint! Mycket bättre än Ipren. Tack!

Wow, vad glad jag blir! Stort lycka till med fysioterapeutbesöket!

Har haft stora problem under två års tid nu och ingen läkare eller fysioterapeut kan säga vad som är fel. Detta stämmer så bra in på mina besvär. Vet du vart jag kan hitta någon fysioterapeut i Uppsala som kan något om detta. Har varit hos flera men inte riktigt fått någon hjälp. Tack på förhand

Tusen tack! Ska ta kontakt så snart dom har öppet ❤️

Hej, problem i mitt underliv, inte fått nån diagnos då jag bollas runt. Trott framfall och nu inne på uretrit. Känner mig så svullen i hela underlivet att det blir svårt att kissa, svidande trötthetskänsla där i. Ont under sex. Svårt ibland att få ut avföring trots att det är bra konsistens. Allt känns så spänt och ömt. Även ont i nedre delen av magen, rygg och ner i ben. Är en svårt stressad person annars med diverse åkommor som ibs, spänningshuvudvärk ner i skulderbladen framför allt. Just nu är det kisseriet som är största besväret då jag är rädd för att inte kunna kissa alls en vacker dag. Det svider liksom när jag blir kissnödig o sen efteråt. Det tynger neråt ofta och speciellt när jag stått och gått mycket. Enligt bm och gynläkare såg allt bra ut invändigt(alltså inget framfall). Detta kom för ca 2 månader sen!

Hej! Ganska ofta kan såna här besvär triggas igång av en uretrit, UVI eller svampinfektion och blir ett smärt/besvärstillstånd utan uppenbar orsak. Det brukar vara en samling av symtom så som känslighet i nerverna inuti bäckenet och överspänning i musklerna. Försök att hitta en fysioterapeut som jobbar med bäckenbotten och se om du kan få hjälp och råd där. Du kan också läsa vidare i den kategori här på bloggen som heter just ”överspänd bäckenbotten” och följa en del av de tips och råd som jag lämnar där i olika inlägg. Önskar dig stort lycka till!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.