96 procent av alla kvinnor på gym har minst en riskfaktor för inkontinens

96 procent av alla kvinnor på gym har minst en riskfaktor för inkontinens

Många tränande kvinnor lider av inkontinens

Jag hittade en alldeles rykande färsk och superintressant studie om att många kvinnor som tränar på gym och motionsanläggningar lider av ansträngningsinkontinens. Studien hittar du här. Jag tycker att detta alldeles utmärk tangerar min ilska/frustration över Fysikens urbotadumma första aprilskämt.

Tidigare forskning har tidigare visat att en av sju kvinnor läcker urin under det att de tränar, och en av åtta upplever att urinläckaget skapar åtminstone en medelstort motstånd mot att träna. De sedan gammalt konstaterade riskfaktorerna för urinläckage är graviditet, vaginal förlossning, högre ålder, klimakteriet, övervikt, ländryggssmärta, kronisk förstoppning, långvarig hosta och tunga lyft. Någonstans mellan 28-80% av alla kvinnliga elitidrottare inom  högintensiva sporter har lider av urinläckage, de högre procentsiffrorna kommer från sporter som involverar hopp och löpning. Även unga kvinnor som inte har fött barn och som tränar på gym lider i större utsträckning av ansträngningsinkontinens än andra kvinnor, mellan 14-41%.

I den aktuella studien fick vanliga kvinnor som besökte olika gym och gruppträningsklasser fylla i en undersökning angående bäckenbotten och urinläckage under träning. 361 kvinnor fyllde i enkäten i samband med träning av olika slag (yoga, pilates, boot camp, spinning, cirkelträning, styrketräning i gym ensam eller tillsammans med personlig tränare). Nitiosex procent av kvinnorna hade åtminstone en riskfaktor för urinläckage, och snittåldern var 39 år. Tre fjärdedelar av gruppen hade fött barn, över hälften hade längdryggssmärta och en tredjedel av överviktig eller hade fetma. 6 kvinnor var gravida och 3 rapporterade att de var elitatleter.

49,3 % av kvinnorna uppgav att de hade urinläckage i samband med hosta, nysning eller mer intensiv fysisk aktivitet. Av dessa hade 63 kvinnor endast milda symtom,  31 kvinnor hade medelsvåra symtom och 6 kvinnor hade svåra symtom. Över hälften av kvinnorna med inkontinens gjorde egna åtgärder, som att kissa innan träning, använda trosskydd eller undvika vissa övningar.

Få får frågan eller anpassade råd

Enbart 15 procent av alla kvinnor hade blivit tillfrågade som sin bäckenbottenhälsa i samband med uppstart av träning. 97% hade hört talas om bäckenbottenträning i någon form.

I denna studie hade kvinnor i åldrarna 35-44 år allra mest förekomst av urinläckage, vilket tyder på att de äldre kvinnor troligen redan hade valt att anpassa sin träning för att undvika besvären.

En del av kvinnorna hade fått råd om att anpassa sin träning via fysioterapi-information på nätet. Studien gjordes i Australien och där finns mycket mer tillgänglig information om bäckenbottensäker träning, eller direkt via fysioterapeut. Endast ett fåtal hade fått rådgivning på träningsanläggningen där de tränade.

Även instruktörer läcker…

Det finns en norsk studie  som visat att även bland yoga- och pilatesinstruktörer läcker 1 av 4 urin under träning, trots att det brukar vara dessa instruktörer som i störst utsträckning inkluderar information om bäckenbotten i sina träningspass. Upp emot 50% av alla kvinnor gör också fel när de ska bäckenbottenträna, trots att de har fått muntlig instruktion.

bäckenbotten crope

Oavsett graden av urinläckage är det viktigt att kvinnor lär sig att bäckenbottenträna och anpassa sin övriga träning till att bli skonsam för bäckenbotten. Majoriteten av kvinnor som tränar på gym och går på gruppträningspass har riskfaktorer för urinläckage. Många lider av detsamma. Ytterst få erhåller råd om anpassning av träning. Friskvårdsinstruktörer träffar ofta många kvinnor varje dag och det verkar behövas utbildning om bäckenbottenfunktion för dessa. För att undvika att kvinnor utvecklar en sådan besvärande inkontinens att den blir till hinder för träning och fysisk aktivitet.

Referenser:

Stress urinary incontinence is highly prevalent in recreationally active women attending gyms or exercise classes

Urinary incontinence among group fitness instructors including yoga and pilates teachers.

Previous

Next

One Comment

  • Sånt här motiverar mig till att fortsätta knipträna och tänka efter när jag tränar 🙂 Har inga problem och vill inte heller ha några!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *