Magmuskeldelningar och bäckenbottenfunktion

Kari Bö med flera har alldeles nyss publicerat en artikel I “Neurourology and urodynamics” om sambandet mellan bäckenbottendysfunktion och magmuskeldelning, och har kommit fram till väldigt intressanta resultat. Kari Bö är Europas främsta forskare inom kvinnors hälsa inom fysioterapiområdet, en norsk fantastiskt intressant kvinna.

Sambandet mellan magmusklerna och bäckenbotten är kontroversiellt och debatteras ofta. Magmuskeldelning definieras vetenskapligt sett som en delning i magmusklernas mittlinje, linea alba, och anses finnas hos mellan 27-100% av alla gravida i slutet av graviditeten. Anledningen till att studier visar på olika procentsatser är för att vad som klassas som en faktisk delning skiljer sig åt mellan olika studier. Efter graviditet är förekomsten mellan 30-68%, och besvären har funnit finnas högt upp i åldrarna hos både män och kvinnor.

bäcken 002

Hela orsaken till att vissa människor drabbas av en magmuskeldelning är inte vetenskapligt fastställd än, men den rådande teorin är att det handlar om en dysfunktion i försvagad stödjevävnad.

Grundat på detta har resonemangen varit att eftersom bålen blir icke-optimalt stabiliserad vid en magmuskeldelning, kan den inte lika effektivt sam-spännas när bäckenbotten arbetar, och därför kommer en individ med magmuskeldelning få större risk att utveckla besvär från bäckenbotten. Den aktuell studien hade således som syfte att utröna om detta resonemang stämmer. Genom att undersöka bäckenbotten i vila, bäckenbottens maximala styrka och uthållighet hos kvinnor med och utan magmuskeldelning  ville forskarna kunna dra slutsatser om hur bäckenbotten faktiskt påverkas av magmuskeldelningar. 300 kvinnor undersöktes vid fyra tillfällen under perioden mellan graviditetsvecka 21 och 12 månader efter förlossningen.

bäcken 004

Magmuskeldelningarna mättes med fingrarna och ej via ultraljud, vilket kan anses vara en svaghet med studien. Bäckenbotten undersöktes via en mekanisk vaginal tryckmätare.

Tvärt emot den uppställda hypotesen, att magmuskeldelningar skulle bidra till en svagare bäckenbotten visade resultatet av studien att kvinnor MED en magmuskeldelning i graviditetsvecka 21 hade en bättre bäckenbottenfunktion. De senare tre mätningarna visade inte några skillnader alls i bäckenbotten mellan grupperna. Fler kvinnor UTAN magmuskeldelningar hade framfall 12 månader efter förlossningen än de som hade delade magmuskler. Kvinnorna med magmuskeldelningar hade inte heller mer inkontinens, vare sig under graviditeten eller under det efterkommande året.

Vad betyder då detta?

Ja, att vi inte automatiskt kan ”skylla” på magen om en kvinna har inkontinens. Och, som jag länge trott, att magmusklerna och bäckenbotten är mer ”två olika saker” än vi tror och att vi MÅSTE träna dem både specifikt och separat för att få till maximal muskelstyrka, för att sedan kunna använda båda delarna samtidigt vid mer belastade situationer.

Men det är otroligt intressant att den här forskningen finns och går framåt, så småningom kommer vi säkert förstå låååångt mycket mer…

Previous

Next

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *