Att undvika att bli någons dåliga dag…

Med inspiration av Knivlisas dåliga dag, vill jag be er om lite-tanke hjälp såhär på fredag eftermiddag!

  • Nu vill jag att du tänker på ett möte där du varit patient, som var riktigt, riktigt bra.
    Försök tänk igenom det vårdmötet, och hitta vad som gjorde mötet bra. Rummet, bemötandet, undersökningen, samtalet? Berätta vad som gjorde dig trygg och avspänd!
  • Och nu tänker du på ett direkt dåligt möte med en vårdprofession. Vad gjorde mötet dåligt? Vad reagerade du på? Vad gav det dig för känslor i din kropp? Vad bar du med dig därifrån? Vilka faktorer påverkade?
  • Och om du tänker på det allra mest utsatta – en gynekologisk undersökning eller liknande? Vad uppfattar du som jobbigt/otryggt/obekvämt och finns det något som hade kunnat göra hela upplevelsen lättare?

Min uppfattning är att det är själva avklädandet/påklädningen som gör folk obekväma runt omkring en undersökning av de nedre regionerna, att vi har en så pass klar gräns för att vi inte tar av oss näck inför främlingar. Jag brukar, när jag hinner/kan förse patienterna med en handduk att byta om under, och hålla runt sig så att de slipper Kalle Anka-känslan när de går till/från britsen. 

Vi kommer ju aldrig kunna slippa obekväma/obehagliga undersökningar för en del fysiska åkommor, men vi kan ju optimera förutsättningarna i alla fall.

Se detta inlägg som en klagomur/förbättringsidélåda. 

Vad behöver jag som vårdgivare, som utsätter människor för obekväma undersökningar, veta och tänka på ? 

(Och för nyare läsare vill jag bara påminna: 1) Jag har alltså genomgått min egen beskärda del av gynekologiska undersökningar efter förlossningen med Wollmar och 2) på kursen när vi lärde oss vaginal/anal undersökning fick vi öva på varandra. Så jag vet ändå en del hur det vara på patientsidan. Men det går ändå fort att tappa perspektiven, så ni får gärna påminna mig…!)

Comments (14)

Säger pass på bra upplevelse.

Dålig upplevelse. Doktor med typ handen uppe i anus i unersökningssyfte frågar ”Hur känns det här?” Förmodligen i syfte att klargöra mitt mag ont…..men det enda jag rimligtvis kunde svara var… ”Mycket konstigt.” Det var , för mig en så ovan situation.

Dålig upplevelse är även VARJE gång jag pratat med telefonisten/sekreteraren där man bokar sin vårdkontakter. ”Jaaaaaa då ska vi seende om vi har några tider…. ”

Va tider är väl typ det ni har, så är väl verksamheten uppbyggd(bläddra bläddra blädder)

Jaaaaaa det får ju bli något längre fram… (öh va? Jag som gärna hade velat ha en tid i förtid…liksom….)

Dålig upplevelse….ingen säger …med ord liksom vad dom tänker göra. Utan bara sticker fram ett iskallt stetoskop eller annat verktyg och börjar undersöka. Mer småprat så man vet vad som är på gång.

Eller dåligt när nan får ”informationen” att höra av sig om det i te blir bättre ”om ett tag” Vad är ett tag?????

Och vid gyn undersökning, LÅS dörren!

Haha. Fast till receptionistens försvar är det ofta typ jättedålig tidssökningsfunktion i journalsystem, och alla lediga tider heter olika saker och har olika färger och det kan vara typ trehundra klick innan en kommer fram till första lediga tid. Så hen har säkert bara lagt på sig en tomgångsfras att repetera högt i telefon medan hjärnan går på högvarv och koncentrerar sig på att leta. När jag började jobba hade vi ingen receptionist, vi fysioterapeuter, arbetsterapeuter delade på telefontiderna. På alla sätt de värsta och stressigaste arbetstimmarna!

JA! Jag förstår att det alltid finns en annan sida av ”myntet”, ingen är ond mot mig dom gör så gott dom kan. Men om jag nu alltså skulle förmedla områden med förbättringspotential så är det det jag skrev om.

Jag inser ju självklart att tex receptionisten är stressad. Men jag som ringer gör det ju ur en nöd situation. Jag går kanske till doktorn vart femte år. Och att då få ”suck, pust…Jag har faktiskt flera telefonsamtal kvar idag..” i örat när jag trevande talar om symtomen ger inte mig någon fin känsla. När jag sen kollar på telefonen, samtalsledare 4 minuter och 15 sekunder så känner jag inte heller att jag broderat ut min sjukdom för mycket.

Men det är ju bara sett ur mitt perspektiv.

De flesta av mina ganska många gynundersökningsupplevelser (pga infertilitetsutredning o ivf) har varit bra (alltså känts bra, sen har ju resultatet ibland varit mindre bra…) men den bästa upplevelsen var nog när jag var hos dig tidigare i våras Mia! Tror inte att du behöver oroa dig för att vara någons dåliga dag 🙂

Men åh, så fint sagt! Tack!

Här (Australien) går alltid dr/sjukgymnast/gyn ut ur rummet när det är dags för avklädning. Man får instruktioner om att ta av sig samt lägga sig på britsen, och får en handduk att lägga över. Sen går personen ut, och kommer tillbaka en liten stund senare och knackar innan.
För mig som inte är så blyg eller besvärad av sånt känns det lite överdrivet. Men samtidigt känns det väldigt respektfullt och måste vara toppen om man känner sig besvärad.

Haha, eller väldigt pinsamt/osäkert om en inte riktigt vet hur en ska ta sig an gynställningen eller dylikt!

Nja, här använder dom sällan gynstol. Inte dom gånger jag varit iallafall. Det är bara vanlig brits. Man bara lägger sig på den med handduk över och sen kommer dom in och instruerar hur dom vill att man ska ligga.
Det är alltid tydligt och enkelt tycker jag.
Hos min vanliga GP, han gör cellprov etc, finns det draperi runt britsen så han bara drar för när man ska byta om.

Jag använder ju inte gynstol, men det verkar förvirra många av mina patienter, de flesta är så vana vid den att de blir osäkra när jag ber dem lägga sig på vanliga britsen.

Sämsta: när jag var på en vanlig massage med kvinnlig massör och det inte fanns ngt naturligt ställe att klä av mig på. Och inget naturligt ställe att lägga kläderna på. Det var ingen ”obekväm” undersökning och dessutom en kvinna (tycker inte kvinnor är lika ”jobbiga” att klä av mig inför) så det BORDE inte ha varit obekvämt.

Bästa: när jag var på vaginalt UL med manlig läkare (aldrig haft en manlig gynekolog/barnmorska/läkare i de regionerna förut) och det fanns en jättebra ”vikvägg” av tyg att byta om bakom. Med stol och krokar, samt hylla med papper, tamponger, bindor och allt annat man kunde tänkas vilja ha.

Har inte tänkt på det förut, men miljön och utformningen av rummet är ju otroligt viktig. Intressant.

Ja, har också varit på Mvc på ultraljud där allt ligger sådär prydligt och tillgängligt. Hade gärna haft så, men det handlar nog om enhetens resurser. Plus att jag delar behandlingsrum med kollegor, de tycker att det är aspinsamt när jag glömmer framme glidmedel och grejer när de kommer in med sin nästa patient, typ 20-årig man med meniskskada…

Ja, alltså, precis så. Om jag som vårdgivare är osäker blir ju vad som helst pinsamt!

Inte kul när min barnmorska uttryckte sig såhär ”men huvva huvva” jag förstår att du har haft ont när hon började undersöka mig på efterkontrollen. 🙁 gjorde mig väldigt ledsen och orolig över hur jag egentligen såg ut..

Ojdå, kanske inte superproffessionellt nä. Hur mådde du då, var det något som var anmärkningsvärt svullet/infekterat eller något?

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.